Problemi slavonsko-baranjskih seljaka uoči žetve 2017.

Objavljeno: 26. 06. 2017.


PODIJELI:
Samo nekoliko dana uoči žetve nepoznata je otkupna cijena žitarica, nisu riješeni problemi skladištenja kao ni oni vezani uz poslovanje seljaka s poduzećima koja posluju u sustavu koncerna Agrokor. O svemu Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede šuti .

Većina slavonsko-baranjskih seljaka, samo koji dan pred žetvu ne zna kome će i po kojoj cijeni prodati svoj ovogodišnji urod pšenice i ostalih žitarica. Ne znaju gdje će, pod kojim uvjetima i uz koju cijenu skladištiti pšenicu.

Slavonsko-baranjski seljaci se pitaju gdje je nestao Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede koji je sve donedavno vrlo marljivo obilazio hrvatske županije i gostovao na manifestacijama „Doručak s hrvatskih farmi“?

Uoči žetve ga nema, niti se oglašava, niti se pojavljuje možda pri tome misleći da ako o tom problemu ne govori, da će tako i nestati problem otkupa žitarica ovogodišnjeg uroda?

  1. Ministru poljoprivrede postavljamo pitanje što će biti s našim poljoprivrednim proizvodima, koji nam ove godine uz smanjenu količinu proizvodnje žitarica /pšenice/ predstavljaju i mnoge druge probleme koje proizvođači imaju?
  2. Žetva ranih žitarica je počela, a otkupna cijena se ne nazire ni „u korovu“. Znači li to da smo primorani svoje poljoprivredne proizvode dati otkupljivačima „na neviđeno“? Kockate li se vi to s našim radom i trudom i kakvo tržište želite stvoriti „ispod žita“?
  3. Ni izbliza se ne nazire rješavanje problema skladištenja /skladišnica/ poljoprivrednih proizvoda. Pojasnimo – „skladišnica“ je određena naknada za skladištenje poljoprivredne proizvodnje žitarica, gdje bi proizvodi seljaka bili uskladišteni sve dok je cijena žitarica besramno niska.
  4. Iako je i do sada vladao kaos na tržištu, prethodnih godina smo imali kakvu-takvu informaciju što ćemo učiniti s našim proizvodima, dok je ove godine zavladao veliki nered na tržištu žitarica i svih ostalih uroda.
  5. Dodatan, veliki problem je što su naši ratari prošle godine repromaterijal za proizvodnju preuzeli od poljoprivrednih poduzeća koja posluju u sastavu koncerna Agrokor (Belje,PIK Vinkovci, VUPIK i dr.). S obzirom na situaciju, nepoznato je da li će poduzeća iz koncerna Agrokor ove godine uopće prihvatiti otkup i preuzeti žitarice u svoja skladišta ili silose za dug koji seljaci imaju prema njima za repromaterijal? Još manje je poznato po kojoj cijeni i s kojim rokovima isplate.

Dok se cijela država trese od afere Agrokor, vi se ne oglašavate jer ne vidite ili ne želite vidjeti da su sastavni dio rješavanja problema Agrokora i slavonsko-baranjski seljaci i ovogodišnji urod.

Ne pada li vam na pamet gospodine Tolušić, da bi zbog vašeg nemara slijedeće godine mogle našim seljacima doći ovršne naplate za repromaterijal i pljenidba teško stečene imovine, samo zato što vi ne reagirate i ne rješavate problem. Seljaci se nalaze u bezizlaznoj situaciji jer izvan državnog sustava nisu u mogućnosti riješiti taj problem.

Od Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede u Vladi RH tražimo slijedeće:

Organiziranje žurnog sastanka vezanog uz urod žitarica 2017. godine, zajedno s gospodinom Antom Ramljakom izvanrednim povjerenikom Vlade RH za Agrokor i ostalim otkupljivačima pšenice kako bi se definirala prihvatljiva otkupna cijena te riješio nastali problem vezan uz poduzeća iz sustava Agrokora.

Poštovani gospodine ministre, mislite li i iduće godine sudjelovati na doručku s hrvatskih farmi i polja, krajnji je čas da poduzmete sve mjere za rješavanje problema jer će u suprotnom većina naših građana skupo plaćati vaše pogreške kupujući skupo brašno i kruh dok su seljaci pšenicu dali u bescjenje.

Nadamo se da će ministar poljoprivrede konačno čuti vapaj naših seljaka i cijele Slavonije i Baranje, i konačno početi rješavati nagomilane probleme sa svojim suradnicima, poglavito s pomoćnikom ministra Krunoslavom Karalićem,  i brzo iznaći rješenje na zadovoljstvo svih poljoprivrednih proizvođača i građana u cijelosti.

 

Županijska organizacija HSS-a

Zvonko Pongrac, predsjednik