“PROJEKT SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM” VRIJEDAN 2,5 MILIJARDI EURA

Objavljeno: 08. 02. 2017.


PODIJELI:

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU izvijestilo je u utorak da je pokrenut “Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura odnosno 18,75 milijardi kuna  iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, a ministrica Gabriela Žalac ističe da projektom žele vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske.

Novac za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putove i energetiku osiguran je su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

“Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske“, kaže Žalac.

Projektom se prednost u sufinanciranju daje područjima manje razvijenih županija putem izravnih dodjela, kao i kroz mogućnost da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Inače, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do sada je u okviru “Projekta Slavonija“ ugovoreno oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna – prenosi između ostalog Hrvatski radio Vukovar.