Projekt Slavonija: Trebao spriječiti iseljavanje, a milijune povukli HDZ-ovci, njihovi partneri, donatori, kumovi…

Objavljeno: 08. 11. 2020.


PODIJELI:

Ovo je priča o tome kako se zapravo i kome dijelio novac. U međuvremenu se iselilo 45.000 Slavonaca – piše današnji Jutarnji list.

 

Obrazac je, čini se, uvijek isti. Mali slavonski grad, u njemu gradonačelnik HDZ-ovac i lokalni poduzetnik HDZ-ovac. U gradu komunalna tvrtka u čijoj skupštini sjedi taj gradonačelnik HDZ-ovac, a poduzetnik HDZ-ovac od nje dobiva višemilijunski posao. Obično je to pročišćavanje vode ili gradnja kanalizacije. Poduzetnik pritom dobiva i još koji milijun ako ima svoj OPG, farmu ili vinograd. I sve to na podlozi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem teškog 18 milijardi kuna.

Tako ukratko izgleda princip kojim se dodjeljuju milijuni bespovratnih sredstva iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Isti projekt koji je premijer Andrej Plenković još 2016. predstavio kao program za “sprečavanje iseljavanja iz tog dijela zemlje”. Mislio je pritom na pet “slabije” razvijenih slavonskih županija za koje je 18 milijardi kuna iz Europe namijenjeno. Uglavnom za projekte iz poljoprivrede, energetike, infrastrukture. U međuvremenu, ipak, iz Slavonije je iselilo oko 45.000 stanovnika. Cijela Požega i Virovitica zajedno – piše između ostalog Jutarnji list.

VIŠE na Jutarnji list