Proračun za 2021. godinu u ovom kontekstu gledamo više nego ikad kao na Radni plan

Objavljeno: 22. 11. 2020.


PODIJELI:

Nekako ispod radara, bez medijskog odjeka, prošla je mimo nas prvo vijest o drugom usvojenom rebalansu Proračuna Grada Đakova koji sad iznosi 111 milijuna kuna, a nakon toga i vijest o usvojenom Proračunu Grada Đakova za 2021. godinu  koji iznosi 162.640.000,00 kuna, sa projekcijama za dvije naredne godine. 

Kako je Proračun Grada Đakova ipak nešto jako bitno i za same građane, a ne kao što se stječe dojam, da je usvojen kako bi se forma zadovoljila, potražili smo mišljenja o istom.

Poslali smo upite o temi proračuna na adrese, ne samih građana, nego na adrese onih koji zastupaju ili će sutra zastupati građane kao izabrani vijećnici.

Dakle, samim odgovorom na možda i najvažniju temu lokalne zajednice kao što je u ovom slučaju Proračun Grada Đakova vidjet ćemo koliko političke stranke uopće imaju potrebu komunicirati građane o istom.

Upiti su poslani, što dobijemo objavit ćemo.

Za MOST Đakovo, predsjednik Robert Majstorović:

PRORAČUN ĆE HVALITI ONI KOJI SU GA PREDLOŽILI, A ONI S DRUGE STRANE U NJEMU ĆE VIDJETI SAMO PUT U PROPAST

Rekao bih gotovo poslovično za naše političke prilike, Proračun će na sva zvona hvaliti oni koji su ga predložili a oni s druge strane u njemu će zloslutno vidjeti samo put u nekakvu propast. Osvrt na Proračun opisao bih ipak na po meni realan i objektivan način kako smo ga komentirali na nedavnoj sjednici GV kad je isti predložen i izglasan.

Tko je znao i mogao predvidjeti tamo krajem 2019. godine da će 2020. godina biti gotovo 8 mjeseci prožeta izvanrednim stanjem neviđene globalne ugroze koja ima implikacije kako vidimo u gotovo svakom aspektu življenja. I ja sam u svom kućnom budžetu štošta planirao za 2020., kalkulirao što i kako, imao neki plan ali sa travnjem sve je to otišlo manje-više k vragu i u drugom smjeru, reduciranom, prestrukturiranom i prilagođenom. I pojma nemam što ću do kraja godine s nekim stvarima a kamoli da li ići na more, investirati u nešto i koliko u idućom ljetu. Moram pričekati i onda vidjeti.

Čini mi se da slično vrijedi i za gradska planiranja. Tko može danas znati što će se dešavati samo do kraja ove godine a kamoli u 2021. godini koja će, više je nego izvjesno, biti još više pod zahtjevima i posljedicama Covid19 ugroze. Novi lockdown, kako god to nazvali nam je pred vratima. Pitanje smjera i funkcioniranja nacionalnog gospodarstva, mogućih tektonskih ekonomskih poremećaja, stanje BDP-a i punjenja nacionalne kase. Zbivanja oko usvajanja i dinamike dešavanja sa EU proračunom koji čini poveliki dio svih promišljanja JLS ne samo Đakova. Svatko će se složiti da neizvjesnost oko svega toga mora imati implikaciju na financijsko planiranje na svim razinama vlasti.

PRORAČUN KAO RADNI PLAN

Tako da bih ja Proračun za 2021 u ovom kontekstu gledao više nego ikad kao na Radni plan. Ipak ga moramo planirati i imati bazični financijski dokument. Slažem se i predvidjeti njime funkcioniranje Grada, gradskih službi i ustanova odnosno dostupnost njihovih usluga svim sugrađanima. Imati definirane sve one uobičajene stvari s naglaskom na potpore ugroženim skupinama, potpore učenicima i studentima, potpore gospodarstvu, obrtnicima i poljoprivredi. Gradonačelnik naravno ima pravo proračunom planirati i  prikazati planirane kapitalne stvari koje vidi kao smjer razvoja Grada. 

Ako se promotri ukupna brojka od tih 160 miliona kuna ona u obrazloženju predlagatelja ima osnovu mada je dosta ajmo reći hrabra. Ali bio bih svjestan prethodno navedenog konteksta i išao ako ne mjesec po mjesec a ono kvartal po kvartal i prilagođavao Plan okolnostima. I ovako već sad nemam sumnje da će biti nekoliko rebalansa. No to ne bih gledao kao posljedicu lošeg planiranja već promišljenog upravljanja i prilagodbe okruženju koje je sve samo ne normalno i predvidivo. Vjerujem da bi svatko radio isto u svom kućnom budžetu. Sad planiram ići na Bušare ili Vezove, priredim pare a njih ne bude. Pa moram preplanirati valjda.

TEMA “ZAHVALNA” ZA SKUPLJANJE POLITIČKIH POENA

Na kraju, tu su i lokalni izbori u 2021. da stvar bude dodatno kompliciranija. Iako ne sumnjam da je ova tema inače „zahvalna“ za skupljanje političkih poena zazivanjem fraza o „predizbornom proračunu“ i „listama želja“ čini mi se da je taj smjer u ovim okolnostima prilično „tanak“ i izvlači na površinu uglavnom lupetanja i politikantstva. Naime, nova gradska administracija jednako tako će morati nastaviti minuciozno se prilagođavati okolnostima. Kroz rebalanse i eventualne drugačije političke odluke ovaj proračun na kraju 2021 godine svojim sadržajem i iznosima sam po sebi može se i značajno razlikovati od trenutno planiranog.

MOST-u JE VAŽNO SUGRAĐANIMA PONUDITI REALNO PROVEDIVE I KORISNE PROJEKTE

Što se MOST-a tiče, gotovo sve što smo pričali i promišljali 2017. godine na izborima smo realizirali odnosno učinili iskorak. Važno nam je kroz političku prizmu programskih smjernica MOST-a osmisliti i ponuditi sugrađanima realno provedive i korisne projekte te ih sukladno dobivenom povjerenju nastojati realizirati kroz buduće Proračune. Držimo da je to poanta lokalne politike a ne virtualna arena gdje se političke opcije nabacuju blatom i kod svojih pristaša i oponenata kovitlaju niske strasti i produbljuju podjele. U ovim vremenima na lokalnom nivou to nam ni najmanje ne treba. (Foto: FB MOST Đakovo)