Proslava Martinja u školskom vinogradu!

Objavljeno: 12. 11. 2021.


PODIJELI:

Proslavili smo prvo Martinje u praktikumu za eno-gastronomiju i agroturizam Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo u Trnavi.

 

Proslava tradicionalnog krštenja vina, blagoslov vinograda, vinska radionica i predavanje na temu „Organoleptička svojstva i karakteristike vina nakon fermentacije“ samo su dio aktivnosti koje smo imali prilike doživjeti na jučerašnjoj proslavi u sklopu partnerstva Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i SSŠ Antuna Horvata Đakovo ostvarene kroz projekt VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstva, UP.03.3.1.05.0006.

Vlč. Ivan Stipić, župnik iz Trnave krstio je mlado vino te posvetio vinograd i školski praktikum a nakon toga je nastavnik struke Ivan Išasegi vinski savjetnik/sommelier, polaznik akademije iz Bordeauxa, uz asistenciju učenika održao vinsku radionicu i predavanje namijenjenu javnosti na kojem su sudionici imali priliku kušati i određivati svojstva kroz prezentaciju tri vina: graševina, traminac i chardonnay.

Nakon radionice organiziran je i prigodni domjenak na otvorenom, druženje i obilazak vinograda, praktikuma i podruma.

Ovaj školski vinograd rasprostire na 0,5 ha površine, posađen je 2019. godine, osim novog postoji i stari vinograd površine 0,3 ha, a cjelokupnu proizvodnju i preradu vina obavljaju učenici i nastavnici struke u okviru praktične nastave.

U vinogradu se uzgajaju sorte graševine i frankovke u podjednakom broju trsova.
Kušala su se školska vina a na drvenim pladnjevima mogli su se pronaći tradicionalni slavonski proizvodi i delicije koje su složili i pripremili učenici koji se obrazuju za kuhare i njihovi nastavnici.

Nadamo se susretu i dogodine godine na drugom Martinju u Trnavi!