PRVI TJEDAN PARKOVA HRVATSKE OD 21. DO 29. SVIBNJA 2016.

Objavljeno: 20. 05. 2016.


PODIJELI:

PARKOVIHR (1)

S više od 40 različitih aktivnosti hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode obilježit će Dan zaštite prirode RH, Međunarodni dan bioraznolikosti te Europski dan parkova

Zagreb, 20. svibnja 2016. – U okviru brenda Parkovi Hrvatske, a u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode te UNDP-ovog projekta PARCS, od 21. do 29. svibnja obilježit će se prvi Tjedan parkova Hrvatske. Kroz tjedan dana hrvatski će parkovi brojnim zanimljivim događanjima za posjetitelje obilježiti i Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti 22. svibnja te Europski dan parkova 24. svibnja.

PARKOVIHR (2)Nakon kreiranja brenda Parkovi Hrvatske, kojim smo objedinili sve hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode, prvi put smo se odlučili cijeli jedan tjedan u godini posvetiti našim zaštićenim područjima. Hrvatski parkovi prošle su godine privukli preko 3,1 milijun posjetitelja te su zasigurno jedan od najboljih promotora Hrvatske u svijetu, a uključivanje lokalnog stanovništva u aktivnosti koje organiziraju prepoznato je kao bitno za podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti. Kroz tjedan dana u našim će se parkovima održati više od 40 različitih aktivnosti osmišljenih za posjetitelje svih dobnih uzrasta pa pozivam građane da nam se pridruže i uživaju u prirodnim ljepotama Hrvatske“, izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja pa se s pravom može reći kako je Hrvatska park Europe. Predavanja i natjecanja za učenike osnovnih škola, edukativne radionice, volonterski programi čišćenja okoliša i podmorja, predstavljanje ponuda lokalnih proizvođača autohtonih proizvoda te natjecateljske utrke samo su neke od aktivnosti kojima javne ustanove u sklopu Tjedna parkova Hrvatske žele pokazati lokalnom stanovništvu, ali i široj javnosti, kakvim sve prirodnim bogatstvima Hrvatska obiluje.

Želja je organizatora da Tjedan parkova Hrvatske postane tradicionalna manifestacija kojom će 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode otvoriti glavni dio sezone. Više informacija o ovogodišnjem Tjednu parkova Hrvatske, kao i precizan raspored događanja dostupni su na www.parkovihrvatske.hr.

Kako bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u partnerstvu s javnim ustanovama (nacionalnim parkovima i parkovima prirode) te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF) u iznosu od 27 milijuna kuna, pokrenuli su projekt Jačanja institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj – PARCS. Pomaganjem očuvanju hrvatskih prirodnih vrijednosti i zaštitom bioraznolikosti projekt pomaže i u podizanju kvalitete življenja i svijesti o važnosti zaštićenih područja te doprinosi održivom razvoju. Više informacija o projektu PARCS dostupno je ovdje.

PARKOVIHR (1)

.