Regija u koju su nadničari dolazili raditi za koricu kruha, danas je jedna od najnerazvijenijih u EU

Objavljeno: 26. 05. 2017.


PODIJELI:

Od zlatne žitnice do devastirane regije; od regije gdje su sezonski radnici dolazili nadničariti za koricu kruha, do regije gdje čitave obitelji bježe glavom bez obzira; od regije koliko god bio siromašan gladan nisi bio, do regije gdje je u svakom gradiću otvorena pučka kuhinja… – SLAVONIJA.

 

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac izjavila je danas u Osijeku da je Vlada sustavno pristupila realizaciji “Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” kako bi zaustavila iseljavanje i vratila ljude na taj prostor.

Govoreći na otvorenju međunarodnog znanstvenog simpozija “Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizije i razvoj”, na osječkom Ekonomskom fakultetu, Žalac je upozorila kako istočna Slavonija, prema postojećim pokazateljima, zaostaje za ostalim hrvatskim regijama, a prema istraživanjima Eurostata jedna je od najnerazvijenijih regija u EU, a procjenjuje se da je 58 posto ljudi, koji su posljednjih godina napustili Hrvatsku, upravo s tog područja – piše Radio Osijek.

Tako je samo i službeno potvrđeno da smo doista u crnoj rupi, jedino nam nisu rekli da li se nazire svjetlo – barem negdje u daljini.

Malo svjetlo.

Prije nego što doista zadnji od nas ode i zalupi vratima.