Sa suzom u oku svjedoci smo vala iseljavanja, mladih i čitavih obitelji!

Objavljeno: 15. 04. 2017.


PODIJELI:
“U nadi protiv svake nade povjerovasmo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega”  glasi naslov uskrsne poruke nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog mons. dr. Đuro Hranić koju je uputio vjernicima.
Između ostalog nadbiskup Hranić progovorio je i o iseljavanju mladih i čitavih obitelji.  

Sa suzom u oku. Tko da ne zadrhti nad dramom Velikog petka! I danas, kad se u njoj ogledaju bezbrojne rane povijesti i tolike rane što ih sa suzom u oku gledamo i osjećamo kao životnu dramu ljudi našeg vremena. Mnogi su među nama teško pritisnuti iskustvom besperspektivnosti i izgubljenoga povjerenja, sputani labirintom nesređenoga društvenog sustava, posustali pod teretom nezaposlenosti i siromaštva, izranjavani bičevima korupcije i nepravdi. Brojni su izgubili nadu da će doći bolja vremena te smo sada svjedoci velikog vala iseljavanja, mladih i čitavih obitelji. Kako se ponovno otvoriti životu, da istinski sjaji u srcima mladih, u roditeljskoj i obiteljskoj ljubavi, u zajedništvu i primjerenom razvitku naših gradova i sela?

U Krista gledajte i razveselite se! U stvarnosti koju proživljavamo još nam snažnije odjekuje uskrsna poruka: Raspeti Krist je uskrsnuo! I kad nam se učini da je sve izgubljeno, Bog u svojoj ljubavi uvijek pronalazi put do pobjede života nad smrću i dobra nad zlim. Naizgled je to ‘nada protiv svake nade’, ali je upravo njezinom snagom ispunjena naša vjera. Stoga svima od srca poručujem: Hrabri budite! U Krista gledajte i razveselite se! (usp. Ps 34,6) – stoji između ostalog u uskrsnoj poruci nadbiskupa Hranića.