Sanja donosi promjene: SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Đakova, Sanja Bježančević, predstavila svoj program

Objavljeno: 24. 04. 2017.


PODIJELI:

U petak je u đakovačkom kinu predstavljen program SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Đakova, Sanje Bježančević. Uz nju su bili i kandidati za dogradonačelnike, Danko Kočiš i Dejan Hil. Sanja je svoj program pripremala uz pomoć svog tima i sugrađana koji su ukazivali na svoje potrebe i probleme, a podršku su joj dali i kandidat za župana Domagoj Hajduković i saborski zastupnik Bojan Glavašević. U nastavku je samo dio tog programa.


U prvoj godini mandata, osigurat ćemo:

 • Besplatne udžbenike za svu djecu osnovnih škola s područja Đakova i prigradskih naselja
 • Reviziju naplate parkiranja
 • Povrat novca za nezakonitu duplu naplatu grobnih mjesta svim stanovnicima prigradskih naselja koji su svoje obiteljske grobnice dva puta morali platiti
 • Sufinancirat ćemo stručno osposobljavanje za mlade. 500 kuna grad će dati na iznos koji daje država svakom mladom čovjeku na stručnom osposobljavanju, a taj iznos ćemo povećati
 • Sufinancirat ćemo projekte poljoprivrednicima iz Ruralnog razvoja koji sami ne mogu osigurati iznos sufinanciranja
 • Pripremat ćemo projekte, koji će povećati kvalitetu života svih građana, za financiranje iz EU fondova. Više nećemo biti jedini grad koji nije osigurao niti jedan euro iz EU fondova.
 • Osnovat ćemo vijeće pri gradu koje će biti nestranačko i koje će brinuti o potrebama različitih skupina društva. To vijeće imati će pet podskupina (za obitelj, mlade, osobe s posebnim potrebama, umirovljenike i branitelje), čiji će predstavnici sudjelovati aktivno na sjednicama Vijeća.  Tko bolje od roditelja djeteta s posebnim potrebama može razumjeti probleme i predložiti rješenja koja ćemo mi ostvariti?!

U prvom mandatu osigurat ćemo:

 • 100 milijuna kuna iz EU fondova
 • Nova radna mjesta
 • Poslovnu zonu na gradskom zemljištu, ne privatnom
 • Bolje radne uvjete svim zaposlenicima gradskih tvrtki i institucija
 • BRIGA O SVIM SVOJIM SUGRAĐANIMA

„Iza nas ne stoje ničiji interesi ni lobiji. Iza nas stoji samo naš rad i želja da promijenimo naš grad. Promjene jedine mogu promijeniti naš grad, promjene nam trebaju.

Želimo svoje znanje staviti na raspolaganje našem gradu. Želimo ostati u Đakovu i želimo da u Đakovu svi žive dobro. Ovo zadnje nam je misija i nećemo nikada odustati od toga!“, zaključila je svoje predstavljanje Bježančević.

Podršku kandidatkinji dao je nekoliko dana ranije i predsjednik stranke, Davor Bernardić. Bernardić je posjetio đakovačku gradsku organizaciju i tom prigodom pozvao Đakovčane da svoje povjerenje na izborima 21. svibnja daju mladim ljudima koje je SDP kandidirao.

 

„Program koji je predstavljen nije lista lijepih želja, već realni i ostvarivi programi i projekti podijeljeni u četiri stupa, a naglasak je svakako na gospodarstvu i novim radnim mjestima. Osim poticaja obrtnicima i poduzetnicima s područja grada i prigradskih naselja, nova radna mjesta ostvarit ćemo i kroz lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja i to europskim novcem. Prvenstveno mladih ljudi i dugo nezaposlenih. Poticat ćemo poljoprivrednike te riješiti problem tržnice i osigurati manju hladnjaču kao i sufinancirati projekte iz Ruralnog razvoja poljoprivrednicima. Riješit ćemo problem poduzetničke zone koja ne može biti na privatnom zemljištu.

Mimoza je gradski problem. Nitko iz Zagreba neće doći riješiti naš problem ili problem u centru našega grada. Sami smo odgovorni za svoje probleme i sami ćemo ih riješiti. Naš prijedlog je, u suradnji s državnom vlasti i europskim novcem, prenamjena mimoze u poduzetnički inkubator, odnosno mjesto koje bi bilo odskočna daska svim poduzetnicima i obrtnicima početnicima koji nemaju uvjete za započeti posao samostalno. Besplatan prostor i savjeti godinu dana do trenutka kada su spremni stati na svoje noge.

Stipendije se više ne mogu dijeliti po prezimenima i poznanstvima, darovita djeca, djeca slabijeg imovinskog stanja i ukupan razvoj zajednice gradska su odgovornost, naša su odgovornost. Poticat ćemo rad s darovitom djecom i svakom djetetu osigurati mjesto u vrtiću, a svakom djetetu sa posebnom potrebom asistenta u nastavi. Vrtić će se financirati po programu, a ne po broju djece, a svako dijete dobit će topli obrok u školi. Poticat ćemo postupno mijenjanje strukovnih zanimanja, onih u kojima je najviše mladih nezaposlenih, za nova koja će omogućiti zapošljavanja.

Inzistirat ćemo na oznakama izvornosti „Izvorno đakovačko” i „Putovi Đakovštine” kao garancija kvalitete i podrijetla, domaća proizvodnja je ono što moramo i hoćemo poticati. Omogućit ćemo funkcioniranje TZ bez utjecaja politike – turizam je grana koja najbrže raste i uključuje veliki dio različitih djelatnosti, ali i najbrže vraća uloženo. Promocija turističke ponude nužna je i uvijek donosi rezultate. Naš fokus su sajmovi i prezentacija naših prednosti i posebnosti.

Osigurat ćemo rampe za invalide na svim gradskim ustanovama. U 2017. nažalost moramo pričati o ovom problemu. Sve gradske ustanove moraju imati pristup za osobe s invaliditetom. Programom „Pomoć u kući” europskim sredstvima kroz inicijative za poticanje zapošljavanja osigurati ćemo posao npr. dugo nezaposlenim ženama, a našim djedovima i bakama osigurati pomoć u kući te na taj način povećati kvalitetu života osobama treće životne dobi. U svakoj ulici u gradu i prigradskim naseljima moraju se osigurati osnovni životni uvjeti, moraju se riješiti problemi divljih deponija. Napravit ćemo centralnu gradsku blagajnu kao mjesto gdje će svi građani moći na jednom mjestu platiti obaveze prema gradu, a sve te obaveze idu na reviziju.

Pomoći ćemo u radu svim udrugama, KUD-ovima i sportskim klubovima. Osigurat ćemo veće porodiljne naknade te božićnice i uskrsnice i staviti u funkciju Mjesne odbor koji najbolje znaju potrebe svojih stanovnika. Dogovorit ćemo specijalističke ambulante i barem jednom tjedno osigurati osnovne preglede te tako izaći u susret građanima koji nemaju mogućnost prijevoza u Osijek ili novca za isto.

Ono što slijedi nakon smjene vlasti je vanjska revizija gradske uprave i gradskih tvrtki. Niti jedan radnik se ne mora bojati za svoje radno mjesto, ali uprave moraju biti svjesne svoje odgovornosti. Ovaj grad je grad svih nas i gradske tvrtke trebaju biti servisi građana, a ne bankomati za neprimjereno visoke plaće gradskih direktora“, rekla je Bježančević na predstavljanju.

                                                           Gradska organizacija SDP-a Đakovo

Video: https://www.facebook.com/sanja.bjezancevic/videos/1500542889965315/