SANJKAJU NAS SA SNIJEGOM I BEZ NJEGA

Objavljeno: 11. 08. 2014.


PODIJELI:

otkup-pšenice-midi2

Prošla je još jedna žetva, za selo i seljaka nikada dulja i lošija.

Velika količina vode i bolesti smanjili su prinose,  kretali su se od 1,5 do 3 t po jutru, na kraju seljaci nezadovoljni urodom  – otkupljivači kvalitetom. Cijene su različite, zavisi gdje je tko predao (prodao), Granolio 1,15 kn/kg, Osatina 1,18 kn/kg i Agro-Čepin 1,21 kn/kg, tri otkupljivača u našem susjedstvu cijenom pokazuju koje su to razlike u otkupu, iako kažu da su u EU cijene i niže, npr. Italija 1,09 kn/kg ili Njemačka 1,13 kn/kg. Koda nas se opet nešto čudno događa, masovno izvozimo pšenicu u Bosnu (1,50 kn/kg s PDV-om), nisu to male količine i bojim se stare priče na jesen – uvoz naše pšenice (naravno po skupljoj cijeni), brašno ćemo sigurno uvoziti do kraja godine. Jedno je sigurno, seljaci će opet sijati pšenicu i opet kukati.

Osim pšenice naši poljoprivrednici posadili su dosta  suncokreta, predviđanja su da će i njegova cijena u odnosu na lanjsku biti upola manja (oko 1,30 kn/kg), za razliku od pšenice uljana repica ove godine je dobro rodila, od 1,5 – 2,5 t po jutru uz cijenu od 2, 38 kn.

Ove jeseni bi zbog toga moglo biti puno jutara pod uljanom repicom i kada gospoda vide koliko je ima zasađeno, iduće godine cijena će po našem običaju odmah biti korigirana.

Tako iz godine u godinu, sanjkaju nas sa snijegom i bez njega. Selo propada i bojim se da ne bude kao u Madžarskoj – prazna sela s desetak staraca i crkve zarasle u korov. Dao Bog da griješim.

Ivan Mandić