SDFŽ SDP-a ĐAKOVO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SLIJEPIH OSOBA: SLIJEPE OSOBE SU RAVNOPRAVNI ČLANOVI NAŠEG DRUŠTVA

Objavljeno: 15. 10. 2015.


PODIJELI:

sdpdanslijepih

Slijepe osobe su ravnopravni članovi našega društva. Na svima nama je odgovornost da toga budemo svjesni svaki dan u godini.

  1. godine Hrvatska se priključila zemljama diljem svijeta u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa koji je prerastao u Međunarodni dan slijepih. Obilježava se na današnji dan, 15. listopada, a cilj je upoznati najširu javnost s problemima na koje slijepe osobe nailaze u svom svakodnevnom životu.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu, dala je gospođica Guilly d’Herbmont, 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon Drugog svjetskog rata bijeli počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Oni koji ne vide, trebaju našu pomoć u svakom trenutku u danu. Bijeli štap je njihova produžena ruka. Sve ostalo, izvan dosega toga štapa, velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi.  Zato je važno i neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih.

Slijepe osobe su ravnopravni članovi našega društva. Na svima nama je odgovornost da toga budemo svjesni svaki dan u godini.

Forum žena SDP-a Đakovo

.

 

.