SDP ĐAKOVO: GRAD ĐAKOVO DOBIO JE ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA (OPET) OCJENU 1. INFORMACIJE SE KONSTANTNO SKRIVAJU OD GRAĐANA, ALI TO ĆE SE PROMIJENITI VEĆ NAKON IDUĆIH LOKALNIH IZBORA!

Objavljeno: 08. 07. 2016.


PODIJELI:

sdphzjz

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 lokalnih jedinica.

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svom području, najtransparentnija je Karlovačka, slijede Primorsko-goranska, Istarska i Šibensko-kninska županija, a najmanje su transparentne Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Osječko-baranjska županija.

Transparentnost gradova zaostaje za transparentnošću županija, prosječno iznosi tek 3,05. U prosjeku su daleko najtransparentniji gradovi u Karlovačkoj, a prilično su transparentni i gradovi u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. U prosjeku su izrazito netransparentni gradovi u Osječko-baranjskoj i Zadarskoj, te Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Grad Đakovo dobio je za transparentnost proračuna (opet) ocjenu 1, a kako je u tablici vidljivo, na mrežnim stranicama Grada Đakova nema 4 od ukupno 5 dokumenata koja je gradska vlast dužna javno objaviti. Ista situacija bila je i u listopadu prošle godine kada su naši vijećnici na sjednici Gradskog vijeća prilikom rasprave o rebalansu proračuna za prošlu i prijedlogu proračuna za tekuću godinu upozorili upravo na netransparentnost. Gradonačelnik je uvrijeđeno tada odbio tvrdnje o netransparentnosti proračuna, ali čini se kako ga je ipak sustigla istina.

Ova situacija je sramotna za Đakovo, a gradska vlast ima potrebu konstantno skrivati informacije od građana. To će se promijeniti već nakon idućih lokalnih izbora.

GO SDP-a Đakovo

.