SDP-ovi ZASTUPNICI dr.sc. DAMIR TOMIĆ I DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ: DRŽAVA ULAŽE MAKSIMALNE NAPORE KAKO BI OSIGURALA ISTE UVJETE ZA RAZVOJ SVIH DIJELOVA HRVATSKE. HRVATSKA RASTE. I SVAKOME TKO ŽELI TO OSPORITI, DO HRVATSKE NIJE STALO.

Objavljeno: 06. 10. 2015.


PODIJELI:

hrvatska-raste_osijek_tomic i hajdukovic

SDP-ovi zastupnici dr.sc. Damir Tomić i Domagoj Hajduković, održali su u Osijeku danas konferenciju za medije na kojoj su prezentirali rad Vlade Zorana Milanovića u ovom mandatu i iznijeli niz pokazatelja koji potvrđuju da je ova Vlada počistila kaos koji je iza sebe ostavio HDZ.

„Uoči početka predizborne kampanje slušali smo od oporbe puno toga o maćehinskom odnosu ove Vlade prema određenim dijelovima naše Domovine, posebice prema Slavoniji. Ako neki političari lažu, brojke ne lažu“, napomenuo je osječki zastupnik Domagoj Hajduković te naglasio da će na kroz samo nekoliko segmenata pokazati konkretne brojke, a građani neka prosude sami tko govori istinu.

„Na početku mandata ove Vlade najveći izazov je bio uvesti reda u javne financije koje su bile, blago rečeno, u kaosu. Red je uveden, fiskalizacijom, naplatom poreznih dugova i drugim mjerama. Uz sve to, Hrvatska se nalazila u gospodarskoj krizi. Novca, pa tako i onog javnog, je bilo manje, ali na kraju ispada da se s manje novca, ulagalo više, a tako i u Osječko-baranjsku županiju.“

hrvatska-raste_osijek_tomic i hajdukovicHajduković napominje i da je „preduvjet svakog razvoja je infrastruktura, prije svega ona komunikacijsko-prometna i da je upravo zato, Vlada RH je u prošlom mandatu značajna sredstava uložila u niz kapitalnih prometnih projekata u Osječko-baranjskoj županiji.“

„Naši projekti su vidljivi i opipljivi i za najbolji primjer ne moramo daleko ići“ nastavlja Hajduković. „Južni krak Osječke obilaznice pojačat će protočnost cestovnog prometa oko Osijeka i prema autocesti A5, a biti će završen rijekom listopada. Investicija je to u koju je u ovom mandatu uloženo 243.718.694,00 kuna. Nije to jedini veliki projekt u cestogradnji u Osječko-baranjskoj županiji: Tu je dovršenje Miholjačke obilaznice koje se očekuje u studenom a vrijedno je 45.550.525.,00 kn; rekonstrukcija Valpovačke obilaznice vrijedna 10.542.553.98kn; rekonstrukcija dijela Đakovačke obilaznice vrijedna 5.942.150,39 kn; rekonstrukcija ceste Kneževi Vinogradi–Zmajevac vrijedna 33.916.290,00 kn i mnogi drugi…“

„Kažu neki da Vlada sredstva raspoređuje prema tome gdje je tko lokalno na vlasti“, nastavlja Hajduković i napominje kako diskriminacije nema te navodi primjer. „U Općini Antunovac je na vlasti HDZ, i to ni manje ni više nego Županijski predsjednik HDZ-a, a nedavno je konačno završen projekt izmještanja glavne prometnice izvan centra sela Antunovac, što su seljani čekali desetljećima! Zvuči li to pristrano? Ili velika ulaganja u prometno rješavanje Belišća u kojem je na vlasti HDSSB? Zvuči li to pristrano?“

Ukupno, prema riječima Domagoja Hajdukovića, Vlada RH je u ovom mandatu uložila 356.916.606,00 kuna u cestogradnju, 81.543.942,00 kuna u obnovu željezničke pruge, modernizaciju kolodvora i poslovanja, i 46.605.477,49 kn u zračni promet i to za otvorenost Zračne luke Osijek, povezivanje s destinacijama u Hrvatskoj i kapitalna ulaganja. Dakle, ukupna ulaganja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u projekte i poslovanje na području Osječko-baranjske županije iznosila su 485.066.025,49 kuna!

Nije sva potrebna infrastruktura samo u prometu. Slavonija i Baranja su poljoprivredni kraj i unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje je jedan od prioriteta ove Vlade. Jedan od primjera toga jest Lateralni kanal Kneževi Vinogradi – Zmajevac, investicija Hrvatskih voda, ukupne vrijednosti 102.000.000,00 kuna. Ovaj višenamjenski objekt iznimno je važan u zaštiti od štetnog djelovanja voda te u mogućnosti osiguranja potrebnih količina vode za navodnjavanje 5.500 ha poljoprivrednog zemljišta. Lateralni kanal Kneževi Vinogradi Zmajevac infrastrukturni je objekt kojeg čine kanal dužine 12.3 km, crpna stanica, 6 ustava, 6 sifona, 1 vodna stepenica i 4 mosta.

Ukupna ulaganja Ministarstva poljoprivrede u realizaciju projekata na području Osječko-baranjske županije u mandatu ove Vlade iznosila su 864.032.714,14 kuna“, zaključio je Hajduković.

Hrvatska raste. To je evidentno. I svakome tko želi to osporiti, do Hrvatske nije stalo. U mandatu Vlade Zorana Milanovića napravljeno je puno dobrih projekata, napravljeni su preduvjeti za realizaciju novih strategija i projekata koji će revitalizirati Hrvatsku i osigurati ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske“ nastavio je dr.sc. Damir Tomić.

„Samo u Osječko-baranjskoj županiji u mandatu ove Vlade, zaključno sa svibnjem 2015. godine, kroz različite programe i projekte, Ministarstvo poduzetništva i obrta uložilo je više od 36 milijuna kuna. Ono se prvenstveno odnosi na dodjelu bespovratnih sredstava kroz Program poticanja poduzetništva i obrta – Poduzetnički impuls, ali i kroz subvencije kamata na poduzetničke kredite te projekte financirane sredstvima EU“, napominje Tomić i nastavlja:

Ministarstvo branitelja kroz nekoliko projekata u Osječko-baranjsku županiju,u mandatu SDP-ove Vlade uložilo je više od 31 milijun kuna. Ono se odnosi na stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, sufinanciranje projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ali i projekte rješavanja pristupačnosti objektima osobama s invaliditetom i to u suradnji s nekim jedinicama lokalne samouprave (Đakovo naravno nije, ali ti to pišem čisto da znaš, ne moraš to naglašavati), kao i program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece stradalih i nestalih branitelja.

Ministarstvo zdravlja uložilo je u istom periodu više od 135 milijuna kuna u OBŽ i to kroz ulaganja iz decentraliziranih sredstava i sredstava proračuna za održavanje i novu opremu.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložio je ukupno više od 180 milijuna kuna u projekte zaštite okoliša i prirode te energetske učinkovitosti.

Ministarstvo pravosuđa za realizaciju projekata u OBŽ uložilo je više od 6,5 milijuna kuna uz nešto više od 31,5 milijuna kuna započetih projekata u ovoj godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uložilo je kroz svoje programe oko 11,5 milijuna kuna. 

Ministarstvo socijalne politike i mladih uložilo je oko 27,5 milijuna kuna u projekte u OBŽ.

Ministarstvo poljoprivrede kroz potpore u OBŽ je u ovom mandatu uložilo je oko 2,3 mlrd kuna, dok je kroz potpore iz IPARD programa uloženo ukupno 127,5 milijuna kuna. U realizaciju projekata, ministarstvo je u OBŽ uložilo oko 110 milijuna kuna. Idućih godina, aplikacijom na mjere iz Programa ruralnog razvoja, taj iznos će rasti.

U OBŽ, kroz različite mjere i programe ulagali su i Ministarstvo rada, Ministarstvo znanosti, Agencija za mobilnosti i programe EU, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo turizma, Ministarstvo prometa, Ministarstvo regionalnog razvoja kroz Održivi razvoj lokalne zajednice oko 21,5 milijun kuna te kroz Program integralni razvoj lokalne zajednice oko 28 milijuna kuna, ali i druge programe u nadležnosti spomenutog ministarstva.“

„Ovo je samo dio pokazatelja da država ulaže maksimalne napore kako bi osigurala iste uvijete za razvoj u svim dijelovima Hrvatske. I potpore ministarstva poljoprivrede, ali i ministarstva regionalnog razvoja, posebno one namijenjen jedinicama lokalne samouprave, indikator su spremnosti i sposobnosti upravo tih lokalnih zajednica za osiguranje sredstava, a time i boljih uvjeta u svojim sredinama“, nastavlja Tomić. Napominje da je država ta koja je osigurala sve preduvjete, a jedinice lokalne samouprave moraju u suradnji s državnom pokazati spremnost i sposobnost na osiguranje rasta upravo kroz razvojne projekte. Kao pozitivne primjere navodi niz gradova poput Belišća i općina poput Trnave i Gorjana, sve u okruženju Đakova, koji nije niti euro osigurao iz programa EU. Tomić kao jedini đakovački zastupnik iz redova SDP-a izražava žaljenje što gradska vlast u Đakovu nije dorasla radu za dobro svih građana, ali nada se da će se isto u budućnosti vrlo brzo promijeniti te nastavlja:

„Samoodrživost je pokazatelj sposobnosti upravljanja, a samim time i točke razvoja u nekoj sredini. SDP vlast je pokazala da zna upravljati u korist društva u cjelini. Primjer za to je Državna Ergela Đakovo, kojoj je u mandatu ove Vlade, višemjesečnim zalaganjem zastupnika 4. Izborne jedinice vraćena pravna osobnost i koja danas nakon brojnih problema posluje pozitivno i popravlja turističku sliku ne samo Grada Đakova, već i čitave OBŽ. Primjer dobrog upravljanja je i Poljoprivredni institut u Osijeku, veliki izvoznik, ali i najviše ocijenjena znanstvena institucija u RH i to od strane inozemnih evaluatora. Institucija koja je samoodrživa, koja je samostalno financira i koja imam potporu Vlade za daljnji rast i razvoj.“

Na samom kraju Hajduković i Tomić pozivaju građane da sami zaključe što je istina i tko govori istinu. „Brojke ste čuli. Uza sve to, BDP kontinuirano raste, isto kao i industrijska proizvodnja, izvoz, potrošnja… Nema povratka na staro! Hrvatska raste, osporiti se ne može!“, napominju u SDP-u.

Odbor za odnose s javnošću SDP-a Đakovo,

Sanja Bježančević

 

.