SEDMAŠI IZ SLAVONIJE I BARANJE NEDOVOLJNO SU AKTIVNI

Objavljeno: 09. 06. 2016.


PODIJELI:

sedmašislavonije2

Samo 18,66% učenika sedmih razreda bavi se nekom vrstom tjelesne aktivnosti preporučenih 60 minuta dnevno

Zagreb, 9. lipnja 2016. – U istraživanju provedenom u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film ove je sezone sudjelovalo više od 4.200 učenika sedmih razreda iz cijele Hrvatske, od kojih je njih 650 bilo iz Slavonije i Baranje. Rezultati istraživanja pokazali su kako je samo 18,66% učenika iz Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Kutjeva, Pakraca, Petrinje, Čepina, Županje i Nove Gradiške koji su sudjelovali u istraživanju tjelesno aktivno preporučenih 60 minuta dnevno. Dodatno, njih samo 40% je točno odgovorilo na pitanje koliko se često treba baviti sportom odnosno biti tjelesno aktivan, što je 7% manje od državnog prosjeka.

Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a namijenjen je učenicima sedmih razreda osnovne škole. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

„Djeca i odrasli danas znatno više sjede i manje se kreću, što dugoročno može imati niz negativnih posljedica na njihovo zdravlje. Tjelesna aktivnost iznimno je važna za djecu i adolescente jer pomaže u razvoju lokomotornog sustava, srčano-žilnog i dišnog sustava, za jačanje imuniteta te prevenciju pretilosti. Osim toga, kada vježbamo u tijelu se oslobađa ‘hormon sreće’, Dodatno, bavljenje sportom je važno jer se kroz pobjede i poraze razvija osobnost, jača samopouzdanje i smanjuje strah“, poručila je dr. sc. Dijana Mayer, dr. med., spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te je dodala: „50% sedmaša iz Slavonije i Baranje tjelesnom aktivnošću preporučenih 60 minuta dnevno bavi se tri ili manje dana tjedno, što je nedovoljno za djecu u toj fazi razvoja. Zato je iznimno važno da cijelo društvo odnosno i javne i privatne institucije podrže roditelje u odgajanju zdravijih budućih generacija.“

U petoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je više od 4.200 učenika iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske. Oni su kroz četiri školska sata dobiti osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 13,35%.

Ovaj projekt isključuje bilo kakvu promociju proizvoda te je, promatrano na uzorku, najopsežniji takve vrste u regiji. Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

.