Sezonski posao za više od 100 nezaposlenih Đakovčana

Objavljeno: 17. 05. 2017.


PODIJELI:

Grad Đakovo u suradnji s HZZ-om osigurao posao za najugroženije sugrađane

 

ĐAKOVO – Program javnih radova u Đakovu je donio sezonski posao za 100 osoba. Riječ je o dugotrajno nezaposlenima iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koji ispunjavaju zadane uvjete, a angažirani su na komunalnim poslovima uređenja grada i komunalne infrastrukture. Iako se za javne radove Gradu prijavilo 245 ljudi, 70 je prijava HZZ odmah odbio zbog nezadovoljavanja uvjeta, da bi nakon detaljnih provjera odobrio sklapanje stotinjak ugovora.

– Zauzimanjem Grada na ovaj način izravno pomažemo sugrađanima koji duže vrijeme ne mogu pronaći posao. U novom ciklusu javnih radova, koji će trajati do polovice kolovoza, HZZ je za stotinu osoba dao pozitivnu ocjenu i suglasnost na polugodišnje aktiviranje, kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Osim što će raditi na revitalizaciji javnih površina u gradu i prigradskim naseljima, sugrađani uključeni u program javnih radova uređivat će i javne putove, nerazvrstane ceste, kanalsku mrežu, okoliš jezera i ribolovnih voda, sanirati divlja odlagališta otpada, uređivati i pripremati javne površine za razne manifestacije na otvorenom, kao i uređivati i održavati spomenike kulture.

Bespovratne potpore uskoro i do 20.000 kuna

Đakovo je jedan od rijetkih gradova u Slavoniji koji je u svojem proračunu izdvojio i značajna financijska sredstva za svako novo zapošljavanje, čime su poslodavcima osigurane nepovratne potpore do 10.000, a uskoro i do 20.000 kuna. – Bespovratne potpore u istim iznosima i po istim kriterijima također vrijede za pokretanje vlastitog posla. Proaktivnim je ekonomskim paketom prije skoro godinu dana komunalni doprinos za izgradnju novih objekata u svrhu gospodarske i poduzetničke aktivnosti smanjen za 50% na svega 7 kuna/m³. Za investitore je to u praksi za proizvodnu halu površine tisuću kvadrata, pokazuju izračuni, ušteda do 150.000 kuna, podsjeća predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo.

– Već godinama imamo najniže komunalne doprinose i naknade te najnižu stopu poreza na tvrtku. Nova je mjera stimuliranja zapošljavanja donijela radno mjesto za još bar 60 naših sugrađana, pa iako Đakovo ima najmanju nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji, neću imati mira ni kao gradonačelnik ni kao čovjek dok je god ijedan od naših 1.800 sugrađana na Zavodu za zapošljavanje, rezolutan je Vinković.

Sufinanciranje kamate za obrtna sredstva s 3 posto

Uspješna konsolidacija gradskih financija te ambicioznija razvojna proračunska komponenta učinili su Đakovo prijateljem poduzetnika. Osim jednokratnih potpora za svako novo (samo)zapošljavanje, Grad u suradnji sa Županijom subvencionira kamate na poduzetničke kredite u segmentu maloga i srednjega gospodarstva za tri posto. – Sufinanciranjem kamate obrtnicima i poduzetnicima smanjujemo kreditne troškove i omogućujemo izuzetno povoljne kredite koji će povećati kvalitetu njihovog poslovanja, ali i donijeti pozitivan utjecaj na likvidnost kreditiranih obrta i tvrtki, daljnji gospodarski oporavak Đakova i rast zaposlenosti, napominje predsjednik Vijeća Soldo i dodaje kako je Grad prihvatio subvencije svima koji ispunjavaju uvjete svojih poslovnih banka.