Širokopoljac zbog izgubljenog sina u ratu dao sagraditi pomoćni oltar na zavjet Majci Božjoj i završio u zatvoru

Objavljeno: 05. 08. 2021.


PODIJELI:

Crkva svetog Izidora u Širokom Polju sagrađena je, možemo slobodno reći, tek 1884. godine, ako znamo da je biskup Ćolnić naselio prvim stanovnicima današnje selo još 1754. godine.

Dok su crkve u Vuki i Punitovcima sagrađene uz veliku pomoć biskupije, Širokopoljci su svoju crkvu sami izgradili, otkidali smo od svojih usta, ali kako mi je pričao moj otac bili smo jako organizirani– riječi su dide Ive Blažekovića, čija je obitelj slovila za jednu od najuglednijih u Širokom Polju.

 

SVAKI KUTAK CRKVE SV. IZIDORA JE PRIČA ZA SEBE

Ovoga puta nećemo o samoj izgradnji crkve sv. Izidora, nego ćemo u nekoliko nastavaka pisati o detaljima crkve, jer crkva sv. Izidora je tako i napravljena, svaka njezina cigla, svaki njezin kutak, njezin kip, pomoćni oltari – sve su to priče za sebe.

Sve su te priče dio naše povijesti i sve su lijepe. Kroz nekoliko nastavaka proći ćemo kako se skupljao materijal za izgradnju, kupnju zvona, postavljanje oltara… – ali nekako najdojmljivija priča je sa izgradnjom pomoćnog oltara Majci Božjoj, zbog toga o njoj prvoj i pišemo.

Sugovornik je dida Ivo Blažeković, kojemu se ovim putem zahvaljujem, kao i na svemu do sada što je dao od informacija.

Dakle, desni oltar crkve sv. Izidora sagrađen je na zavjet pok. Stanka Blažekovića (otac dida Ive Blažekovića) Majci Božjoj, jer za sina Nikolu koji je bio u 2. svjetskom ratu nije ništa znao dvije godine.

OD ŠKOLE U VARAŽDINU, REGRUTIRANJU U DOMOBRANE DO PARTIZANA I OSLOBAĐANJA BEOGRADA

Nikola Blažeković otišao je 1943. godine u školu u Varaždin, školu su držali franjevci, kako kaže dida Ivo, brat je mogao biti svećenik ili doktor, uglavnom to je bila gimnazija.

Iz Varaždina Nikola nije ni došao kući, već su ga tamo regrutirali u domobrane i poslali u Bosnu (bio je negdje kod Teslića).

Taj podatak se poslije saznao, jer za Nikolu se dvije godine nije znalo.

Isto tako se saznalo da je ta pukovnija domobrana prešla u partizane, nakon što je zapovjednik vidio da Nijemci gube rat, te su na kraju kao partizani sudjelovali i u oslobođenju Beograda.

Poslije dvije godine Nikola se javio iz Slovenije da je živ i zdrav.

ZBOG IZGRADNJE POMOĆNOG OLTARA OTAC ZAVRŠIO ŠEST MJESECI U ZATVORU

U znak zahvalnosti što mu je sin Nikola živ, Stanko Blažeković je odlučio na zavjet Majci Božjoj napraviti pomoćni oltar u crkvi sv. Izidora.

Međutim priči tu nije kraj.

Tada komunističkim vlastima nije se svidjelo što jedan uglednik gradi oltar u crkvi, te su ga nakon ispitivanja i osudili na šest mjeseci zatvora.

Stanko Blažeković svejedno nije htio odustati i prekršiti dat zavjet Majci Božjoj, pa je pomoćni oltar unatoč svemu napravljen (negdje oko 1950. godine).

Napravio ga je majstor Bošnjaković iz Đakova.

HOĆEMO LI MI BITI ZAPISANI KAO ONI KOJI NISU NIŠTA USPJELI SAČUVATI GENERACIJAMA POSLIJE NAS

Prekrasna priča, možemo biti ponosni na ovakvu povijest koju su stvarali naši preci.

Samo jedno ne smijemo zaboraviti, to što su nam oni ostavili, nije nam ostavljeno tek tako.

Uzalud bi ova i ostale priče bile, ako mi našoj djeci i generacijama poslije nas to i ne sačuvamo.

Naši stari su nama sačuvali, tako se ponašajmo i mi. Sigurno nam neće biti na ponos i diku da budemo zapisani kao oni koji nisu ništa uspjeli sačuvati generacijama poslije.

Zar ćemo im svu povijest pokazati na fotografijama.

Dragi moji Širokopoljci do slijedeće priče o drugom kutku crkve sv. Izidora.

Netko bi platio da ima takvu povijest, mi našu samo trebamo sačuvati, pa sačuvajmo ju onda – ODGOVORNI SMO GENERACIJAMA POSLIJE NAS.