SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA ĐAKOVA: KOLIKI JE RADIJUS KRETANJA GRADONAČELNIKA?

Objavljeno: 08. 04. 2015.


PODIJELI:

osvrtsdp

Na aktualnom satu 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Đakova, gradski vijećnik SDP-a Josip Matkov, pitao je gradonačelnika koliki je njegov radijus kretanja, kada je u pitanju gospodarska slika grada Đakova i je li on pogledao u okruženju gradove koje napreduju?

Je li domet njegovog kretanja radijus bacača diska ili je taj domet samo do NK Đakovo? Gradonačelnik je uvrijeđeno ignorirao pitanje, te se osvrnuo samo na radijus i napomenuo da je njegov radijus kretanja ne samo do NK Đakova nego i do Jelačićeve ulice.
Vijećnica SDP-a Sanja Bježančević pitala je gradonačelnika koliko je sredstava iz gradskog Proračuna uplatio Grad na ime oglašavanja lokalnim medijima – Radiju Đakovu, Novom radiju i Đakovu danas te koliko su uplatile gradske tvrtke za koje nije logično da se kao monopolisti na području grada oglašavaju te je zatražila iste podatke zaključno sa 8. travnja 2015.g. Gradonačelnik je opet ignorirajući dio pitanja odgovorio da Grad Đakovo oglašavanje Radio Đakovu plaća vrlo povoljno i to čak oko 9.000,00 KN mjesečno te je Đakovo danas do sada za oglašavanje i održavanje stranice Mjesnog odbora Piškorevci dobio ukupno oko 10 do 12 tisuća kuna. Nezadovoljna odgovorom vijećnica Bježančević je zatražila pisani odgovor.

Vlatka Berc, vijećnica SDP-a, pitala je gradonačelnika je su li komunalni redari uočili u pješačkom prolazu između Cesarčeve i Strossmayerovog trga parkirana vozila i što će učiniti s tim, a on je rekao da će to provjeriti, ali da se on tamo ne parkira, a ni u Ulici Kralja Tomislava.

Kod usvajanja Zapisnika sa prethodne Sjednice GVGĐ, SDP-ovi vijećnici ukazali su na niz nepravilnosti i zatražili ispravljanje istih.

Rasprava o trećoj točki Dnevnog reda Sjednice, Prijedlog Strategije kulturnog razvitka Grada Đakova 2015.-2020. godine trajala je više od dva sata, gdje su SDP-ovi vijećnici ukazali na niz nelogičnosti, kao i činjenicu da je veliki dio Strategije plagijat Strategija drugih Gradova, u najvećoj mjeri Strategije Grada Osijeka. Gradonačelnik i dogradonačelnik Ćurić, trudili su se demantirati navode SDP-ovih vijećnika, međutim kada je riječ došla na SWOT analizu spomenute Strategije dogradonačelnik Ćurić je i sam priznao kako Strategija nije savršena i kako su se u izradi Strategije služili već postojećim Strategijama pa tako i onom Grada Osijeka. SDP-ovci su ukazali na to da je Strategija kontradiktorna jer u SWOT analizi Strategije stoji da ne postoji strateški dokumenti na razini države i županije iako se radna skupina za izradu Strategije na stranici 12 poziva na spomenute strateške dokumente – državne i županijske. Strategija kulturnog razvoja Grada Đakova ne oslanja se čak ni na strateške dokumente Europske unije – Europa 2020. SDP-ovci smatraju da je za izradu Strategije potrebno poznavati alate koji će kroz različite aktivnosti dovesti do specifičnih ciljeva koji iz ove Strategije nisu razvidni.

Glavno pitanje na koje Strategija ne daje odgovor je gdje bi kultura Grada Đakova trebala biti 2020. godine! U raspravi o Strategiji dogodio se i presedan gdje su pozicijski vijećnici smatrali da SDP ne treba davati nikakve komentare niti prijedloge na sadržaj Strategije. SDP još jednom napominje da nije niti protiv kandidature Grada Đakova na natječaj za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, niti za izradu Strategije, te da je ta Strategija trebala biti izrađena ranije, ali da ona mora biti kvalitetna s mjerljivim konačnim ciljevima. Gradonačelnik je u odgovoru potpuno izgubio kontrolu i doticao se tema koje nisu sadržaj kulturne Strategije.

Na idućoj točki o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Đakova koja se ticala lokacije nove Ekonomske škole vijećnici su vladajućima izašli u susret kako bi se nakon petogodišnje agonije i nesposobnosti te vlasti konačno pronašlo trajno rješenje kako bi srednjoškolci napokon dobili primjerene uvjete rada.

Gradonačelnik je kontrolu ponovno izgubio na petoj točki Dnevnog reda Sjednice kada su SDP-ovci reagirali na neprimjereno odbijanje dodjela javnih priznanja vrijednim radnicama Univerzala koje više od dvadeset godina brinu o čistoći našeg grada. Predstavnici gradske vlasti uvjereni su kako je dodjela nagrade upravi iste tvrtke sasvim dovoljna i kako nema potrebe za dodatne nagrade pojedincima iz redova radnika ove tvrtke. Iako u uvjetima natječajne dokumentacije ne stoji petogodišnje djelovanje za povelju zahvalnosti, predstavnici gradske vlasti odbili su i SDP-ov prijedlog da se spomenutom nagradom nagradi portal drum.hr jer postoji tek oko godinu dana. Vijećnici SDP-a su posebno istakli neprimjerenost dodjeljivanja nagrada Radio Đakovu i Novom radiju zbog očitog nepoštivanja pluralizma na koji se pozivaju u svom radu i jer su u očitoj službi predsjednika Vijeća Solde.  Istaknuli su i nevjerojatnu povezanost vlasnika Novog radija Kaselja koji je ujedno i direktor Univerzala. Zbog te tri institucije vijećnici SDP-a zatražili su pojedinačno glasovanje što je većina odbila.

Kod točke godišnjeg izvršenja Proračuna Grada Đakova za 2014.g. kontrolu je izgubio i predsjednik Vijeća Soldo, koji je vlastite frustracije pokušao minimizirati napadima na ravnatelje pojedinih gradskih ustanova. Soldo je uskratio riječ ravnatelju Muzeja Đakovštine, te ravnateljicama Gradskog vrtića i Centra za kulturu čije su se točke našle unutar točke izvršenja Proračuna i koji su bili pozvani na Sjednicu Gradskog vijeća s tim ciljem. Predsjednik Vijeća Soldo iznošenjem netočnih informacija na ime osoba unutar tih ustanova uz zabranu predstavnicima ustanova da se izjasne i obrazlože isto, skinuo je Izvješće Muzeja sa Dnevnog reda Sjednice.

Jedini argumenti gradonačelnika i njegovog predsjednika Vijeća bili su neargumentirani ispolitizirani napadi na članove SDP-a, Vladu RH i pusta demagogija za kojom Vinković prečesto poseže. Svojim primjerom i neciviliziranim ponašanjem gradonačelnik je danas opet pokazao da su mu briga za Đakovo i Đakovčane na posljednjem mjestu. Jedino što mu je bitno, njegova je fotelja!

Josip Matkov

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Đakovo