SMANJENJE BROJA NEZAPOSLENIH NA DRŽAVNOJ RAZINI TRAJE OD 2014. GODINE, ALI…

Objavljeno: 17. 08. 2016.


PODIJELI:

nezaposleni

Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem srpnja ove godine ukupan broj nezaposlenih spustio se na 217.089 osoba što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine.

Premda s jedne strane ohrabrujući podatak, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada. Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja.

Naime, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.). Tako podaci pokazuju da je u srpnju broj izišlih iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti zabilježio pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (33,9% odnosno 22,3%). Osim toga, posljednji podaci HZZ-a potvrđuju negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3.288 tisuća što je 9,4% više nego u istom razdoblju lani.

No ipak, ukupan broj nezaposlenih osoba u srpnju u odnosu na prethodni mjesec niži je za 2.402 (1,1%) čime je šesti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini. Istovremeno je u odnosu na lanjski srpanj, broj nezaposlenih smanjen za 40.905 odnosno 15,9% potvrđujući neprekidan trend godišnjeg pada tijekom posljednjih 28 mjeseci – stoji između ostalog u analizi RBA analitičara.

.