SPREMNICI ZA RAZDVAJANJE OTPADA SVIM VRTIĆIMA, ŠKOLAMA I STAMBENIM ZGRADAMA

Objavljeno: 02. 08. 2016.


PODIJELI:

univerzal spremnici

Prekogranična suradnja Grada Đakova i Univerzala s vojvođanskom Općinom Irig

ĐAKOVO – Zaštita okoliša i bioraznolikosti, unapređenje prevencije rizika i promicanje održive energije i energetske učinkovitosti prioriteti su programa “Smart ways of waste”, koji su u sklopu novog projekta prekogranične suradnje s Općinom Irig u Vojvodini (Srbija) pokrenuli Grad Đakovo i gradski komunalac Univerzal. Drugi je ovo već eko-projekt nominiran za bespovratna sredstva europskih fondova, nakon što je Univerzal s mađarskom komunalnom tvrtkom Biokom iz Pečuha već aplicirao na eurofondove za opremanje svih kućanstava u gradu i prigradskim naseljima komposterima za biootpad.

– Projekt smo nazvali “Smart ways of waste”. Planirano je trajanje 18 mjeseci, počevši od ožujka 2017. godine. U tom bismo razdoblju sve obrazovne ustanove u gradu, od vrtića do osnovnih i srednjih škola, kao i zgrade kolektivnog stanovanja bez naknade opremili kantama za razdvajanje otpada za unutarnju upotrebu i vanjskim kontejnerima u koje bi se odlagao već razdvojeni otpad iz manjih spremnika, kaže predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo. Cilj je na ovaj način među građanima promicati korištenje održive energije i energetsku učinkovitost te podići svijest o potrebi odvajanja otpada, dodaje Soldo, a ujedno omogućiti recikliranje i ponovno korištenje otpada za uštedu energije.

Program uključuje, otkriva direktor tvrtke Univerzal Mile Kaselj, kupnju novog specijaliziranog vozila za odvoz otpada, spremnike za razdvojeno prikupljanje otpada, kompostere za organski otpad i edukaciju vrtićke djece i njihovih odgojitelja, učenika, nastavnika i profesora putem radionica, kao i educiranje građana medijskom kampanjom i brošurama. Za stručno vođenje projekta angažirana je Đakovčanka s već dokazanim iskustvom Irena Gluhak Forempoher, koja je pripremala i s mađarskom stranom vodi projekt “Don’t waste bio-waste”, čiji se start u realizaciji očekuje sljedeće godine.

– Vrijednost je europskog projekta prekogranične suradnje sa srijemskom Općinom Irig, koja broji oko 12.000 stanovnika, čak 900.000 eura, s udjelom Grada Đakova i Univerzala od 660.000 eura. Međutim, sami imamo obavezu isfinancirati tek 15 posto sredstava jer preostalih 85 posto pokrivaju eurofondovi, navodi predsjednik Vijeća Soldo. Najveći je benefit svega, zaključuje, edukacija najmlađih sugrađana i školaraca o selekciji te oporabi raznih vrsta otpada koji se svakodnevno nađe u našim kantama, čime se višestruko štedi energija i od malih nogu razvija ekološka svijest.

 

 

.