23.08.2019

Srednja strukovna škola Bol na Braču sjajnim uvjetima privukla i učenike iz Slavonije

Učenici stižu iz svih krajeva – dobiju izdašnu stipendiju, smještaj, hranu, a čeka ih i posao u Bluesunu – piše net.hr.

 

Srednja strukovna škola Bol na Braču u školsku godinu 2019./2020. upisala je 19 učenika u prvi razred za zanimanja konobar i kuhar, čime nastavlja obrazovanje za ta zanimanja nakon više od 15 godina prekida, a zbog dobrih uvjeta sve je traženija, pa iz drugih dijelova Hrvatske dolazi gotovo polovina svih učenika.

“Svi učenici u zanimanjima konobar i kuhar deset mjeseci godišnje dobivaju mjesečno 1.200 kuna stipendije, što u suradnji s Ministarstvom turizma osigurava hotelsko poduzeće Hoteli Zlatni rat u sastavu hotelske grupacije Bluesun, a imaju i besplatan smještaj i prehranu u Učeničkom domu škole, po čemu smo jedini u Hrvatskoj”, ističe a Hinu ravnateljica te škole Sani Bodlović.

“Zbog slabog zanimanja učenika na Braču, nakon 2000. godine dolazi do prekida upisa za konobare i kuhare, što smo ‘oživjeli’ u 2018., dijelom i pod pritiskom sve veće potražnje turističkog sektora za tim kadrovima. Posljednjih godina suočeni smo s malim brojem bolskih osmaša, pa smo se okrenuli djeci diljem Hrvatske i uz sufinanciranje općine Bol i županije uspjeli opet pokrenuti te programe”, kaže Bodlović.

Iznosi i podatke da su u četiri smjera u toj srednjoj školi (opća gimnazija, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar i kuhar) za školsku godinu 2019./2020. upisali ukupno 46 učenika, od čega 19 za konobara i kuhara.

Od ukupno 120 učenika u svim razredima četverogodišnjeg i trogodišnjeg programa, 50 ih je iz drugih krajeva Hrvatske, koji su smješteni i hrane se besplatno u učeničkom domu – piše između ostalog net.hr.

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C