STANJE I PERSPEKTIVE GOSPODARSKOG NAPRETKA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Objavljeno: 23. 08. 2016.


PODIJELI:

OBŽ

Dana 28. kolovoza 2016. godine u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je zajednička sjednica Savjeta za poljoprivredu i gospodarski razvoj i Savjeta za razvoj kontinentalnog turizma gdje su župan dr. sc. Vladimir Šišljagić i njegov zamjenik dr. sc. Željko Kraljičak zajednički sa svim relevantnim gospodarskim, javnim, znanstvenim, poljoprivrednim i turističkim subjektima analizirali stanje u navedenim sektorima.
Iako postoje određeni pomaci, stopa nezaposlenosti od 24%, nizak udio prehrambeno-prerađivačke industrije u ukupnom dohotku gospodarstva Županije i narušeno tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zahtijevaju promjene odnosno odlučne i sustavne mjere agrarne i gospodarske politike na državnoj razini.
Nakon provedene rasprave utvrđeno je da se na lokalnoj razini redovno prati stanje u gospodarstvu i poljoprivredi te da sukladno tome Županija ima jasno utvrđene mjere i zakonske prijedloge kojima se godinama iniciraju promjene na državnoj razini u cilju poboljšanja i razvoja gospodarstva. Sukladno tome Županija predlaže :
– nužna je promjena zemljišne politike, vraćanje prioriteta OPG-ovima kod dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta u što moraju biti uključeni gradovi i općine te njihovo izjednačavanje po pitanju cijene zakupa s trgovačkim društvima,
– izmjenom zakona omogućiti proizvođačima kupnju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do 50ha,
– smanjenje PDV-a na hranu i inpute u poljoprivredi,
– poticaji u poljoprivredi samo za one koji proizvode hranu i imaju trošak u proizvodnji,
– omogućiti legalizaciju poljoprivrednih objekata za 1 kunu,
– određivanje najniže cijene prehrambenih proizvoda koji jamče profitabilnost proizvodnje poljoprivrednim proizvođačima i razumnu cijenu potrošačima.
Također je zaključeno da kontinentalni turizam koji je u stalnom porastu po broju noćenja i posjeta u Osječko-baranjskoj županiji mora imati snažniju financijsku podršku Ministarstva turizma kako bi se ostvarili potencijali kojima raspolažemo u ovom sektoru, stoji u priopćenju za medije Osječko-baranjske županije.

.