STARE BREZE U KVATERNIKOVOJ ZAMIJENIT ĆE NOVO DRVEĆE

Objavljeno: 28. 02. 2017.


PODIJELI:

Proljetno uređenje Đakova

ĐAKOVO – Nakon što je dio breza na zahtjev građana, na nekoliko lokacija u gradu, u protekle dvije godine uklonjen, ovog su tjedna Univerzalovi djelatnici nastavili rušenje preostalih starih stabala u Kvaternikovoj ulici. Žitelji su se već više puta obraćali Gradu, pisali peticije i tražili zamjenu breza prikladnijom vrstom. Njihov im pelud, kažu, uzrokuje zdravstvene probleme, bore se s kukcima, a probleme s biljnim otpadom i suhim grančicama imaju tijekom cijele godine.

– Programom održavanja i uređenja komunalne infrastrukture umjesto breza, koje u Kvaternikovoj rastu još od 60-ih godina, predviđena je ubrzo sadnja novih jednoobraznih drvoreda. U izboru vrste, s obzirom na prostor i klimatološke uvjete, pratit ćemo preporuku hortikulturnih stručnjaka, najavljuje predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo i podsjeća da je novo drveće prošle jeseni zasađeno u Starčevićevoj, Botićevoj i Ivakićevoj ulici, oko 200 sadnica kuglastog bagrema, javora i likvidambra.

Djelatnici gradskoga komunalca, prije uklanjanja breza, obavili su rezidbu drvoreda u Tvrtkovoj i Splitskoj ulici. – Stablima su radi prozračnosti i estetske dimenzije, ali i zbog boljeg efekta javne rasvjete, formirane nove krošnje, kaže Univerzalov direktor Mile Kaselj. Dodaje da su komunalni radnici zadnjih dana obavili i proljetno okopavanje cvjetnih gredica na kružnim tokovima i u gradskom središtu.

Ovoga proljeća Grad i Univerzal zasadit će još 300 stabala mladog drveća, tuja i 15.000 sadnica sezonskog cvijeća, najavljuje predsjednik Vijeća Soldo, čime će Đakovo zadržati status jednog od najuređenijih i najčišćih malih gradova, potvrđen dosadašnjim turističkim nagradama Zeleni cvijet.