STOČNI SAJAM U PIŠKOREVCIMA UBUDUĆE SVAKI MJESEC

Objavljeno: 24. 12. 2016.


PODIJELI:

ĐAKOVO – S ciljem poticanja razvoja agrara i ostanka mladih obitelji na selu, što najbolje može zajamčiti siguran plasman kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda do krajnjeg korisnika, kao i dobra ponuda i aktivna potražnja, Grad Đakovo i njegova komunalna tvrtka Univerzal financirat će održavanje stočnoga sajma u Piškorevcima, u narodu poznatijeg kao vašara, svakog mjeseca!

Dosadašnja je praksa sajmovanja stokom u Đakovštini bila okupiti proizvođače i kupce jednom u 60 dana, što se već od Nove godine mijenja, pa je ubuduće piškorevačko Sajmište otvoreno svakog prvoga ili drugoga dana (ako je prvi blagdan, praznik ili neradni dan, op.a.) svaki mjesec!

– Danas je često teže prodati nego proizvesti kvalitetan poljoprivredni proizvod. Svjesni tih ekonomskih i tržišnih okolnosti želimo pomoći domaćim proizvođačima, omogućujući im zajamčeno plasiranje robe do kupaca, posebno onih koji traže prepoznatljive proizvođače i provjerenu robu neposrednom trgovinom “iz ruke u ruku”, kaže predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Podsjeća da se u sklopu gradskih mjera za poticanje domaće proizvodnje i dalje provodi projekt revitalizacije tržnice, kojim je, uz prvi sat besplatnog parkinga u trećoj, zelenoj zoni s obje strane Splitske ulice, obuhvaćeno i godišnje licenciranje obiteljskih gospodarstava koji uzgajaju zdravo voće i povrće, a takvih je na đakovačkoj tržnici čak 65.

Za poljoprivrednike, jednako kao za obrtnike i udruge, u sklopu aktualnih gradskih mjera vrijedi program bespovratnih potpora za svako novo (samo)zapošljavanje, kojim se mogu ostvariti poticaji do čak 10.000 kuna, ali i subvencioniranje kamata na poslovne kredite s tri postotna poena, čime Grad izravno pomaže rast konkurentnosti OPG-a. – U prihvaćenom je gradskome proračunu za 2017. više od šest milijuna kuna predviđeno za dodatne, nove programe i mjere za gospodarstvo, selo i poljoprivredu, u što ulazi i projekt poljoprivredno-obrtničkog inkubatora, najavljuje predsjednik Vijeća Soldo.