Svake godine isto – Alarmantno stanje zbog komaraca

Objavljeno: 12. 06. 2019.


PODIJELI:

Stravični prizori iz Osijeka; građane napadaju rojevi komaraca: “Situacija je neizdrživa” – piše Dnevnik.hr o pošasti komaraca u Slavoniji.

 

U OSIJEKU STANJE NEIZDRŽIVO

“Situacija u Osijeku s komarcima je neizdrživa“, napisao nam je čitatelj. “Koliko Grad poduzima u vezi s tim, na simboličnoj je razini. Tretiranje komaraca iz automobila više je da se zamažu oči nego što to šteti komarcima”, dodao je.

“Do sada su izdana 22 naloga za tretiranje komaraca i obavljeno je zamagljivanje na 5000 hektara površine. Isto tako, na 125 hektara površine obavljen je larvicidni tretman ličinki komaraca”, objasnio je Kristić.

Osijek okružuju velike poplavne površine, a trećina toga je Kopački rit, koji je pod posebnom zaštitom, kazao je.

“Problem je i u tome što okolne općine i gradovi zbog visoke cijene postupka ne provode niti minimum tretiranja komaraca. Ne pomažu ni visoki vodostaji i visoke temperature. Baranja i okolno područje puni su komaraca. U Osijeku je stanje bolje za 50 – 70 % od stanja koje je u okolnim naseljima”, istaknuo je Kristić.

“Zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuku za stanovništvo, da u vrtovima ne čuvaju vodu u buradi ili posudama zbog mogućeg razvoja ličinki komaraca u toj vodi, da izbjegavaju kretanje vani u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, dakle pred zalazak sunca, između 19 i 21 sat. Isto tako, stanovnicima se preporučuje da nose laganu odjeću s dugim rukavima kako bi što manje kože bilo izloženo ubodima”, kazao je Kristić te dodao da je izdana i preporuka za održavanje kanalske mreže s vodom – piše između ostalog Dnevnik.hr.

U JOSIPOVCU I VIŠNJEVCU STANJE ALARMANTNO

U Osijeku i okolici pravi se rezultati mogu postići samo avio zaprašivanjima, koja, kažu, nisu dopuštena, no bez njih djeca ove županije ne mogu boraviti na otvorenom, upozorili su na konferenciji za novinare predsjednik Vijeća tog Mjesnog odbora Jakov Mihaljević i gradski vijećnik Milan Opačak: “Komarci su postali pošast, stanje je neizdrživo i apeliramo prema gradskim čelnicima da taj problem riješe. Ovo više nije samo pitanje najezde komaraca, nego i zaraza koje oni nose sa sobom”. Opačak dodaje i sljedeće: ” Jedino je pravo rješenje zaprašivanje komaraca aviotretiranjem, no gradska vlast ne radi ništa po tom pitanju. Građani Josipovca, Višnjevca i svih ostalih prigradskih naselja ne mogu više čekati rješenja koja će ponuditi struka, a čelnici grada moraju biti na terenu. Mi u ovom trenutku u Gradu imamo bolesnog gradonačelnika koji ne može donositi odluke i imamo zamjenika gradonačelnika koji se boji donostiti odluke. Nisu se udostojili ponuditi građanima ni druge oblike pomoći, poput podjele sredstava protiv komaraca, nego su ih pozvali da, kako prenose neki mediji, ne izlaze van između 19,00 i 21,00 sat” – prenosi HRT Radio Osijek stanje u prigradskim naseljima Osijeka. (Foto: internet)