Svečano otvoren vrtić u Piškorevcima

Objavljeno: 15. 02. 2021.


PODIJELI:

Više od četiri desetljeća stanovnici s područja Grada Đakova čekali su na otvaranje nove vrtićke kuće u okviru Dječjeg vrtića Đakovo. Nakon što je, sada već daleke 1980. godine, otvoreno novo zdanje vrtića Vila, danas je u Piškorevcima svečano otvoren novi, suvremeno opremljeni vrtić kojeg će pohađati 35 mališana. Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ambra Kordić u svom je govoru istaknula da otvaranje vrtića u Piškorevcima dolazi u pravom trenutku jer je zahtjeva za upis sve više, a u novi vrtić smjestit će se dvije odgojno-obrazovne skupine djece.

 

-Sve do prošle pedagoške godine brojali smo ukupno tri vrtićke kuće: Botić, Vilu i Mažuranac sa ukupno 12 odgojno-obrazovnih skupina, odnosno oko 270 djece u cjelodnevnom boravku. Prošle pedagoške godine otvorili smo još tri skupine u našem centralnom objektu i sada uz vrtićku kuću Piškorevci brojimo ukupno 370 djece u primarnom programu i oko 250 djece u programima predškole na 18 mjesta održavanja u gradu Đakovu, prigradskim naseljima i susjednim općinama, rekla je ravnateljica Kordić.

            Gradonačelnik Marin Mandarić osvrnuo se na projekt realizacije izgradnje dječjeg vrtića koji je započeo u lipnju 2018. godine rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa kada je Grad Đakovo kupio nekadašnje školske stanove na čijem je mjestu niknuo novi vrtić u Piškorevcima. Izgradnja vrtića počela je u lipnju 2019. godine, a Grad Đakovo se godinu ranije prijavio na Program mjera ruralnog razvoja te za gradnju vrtića dobio oko 3,7 milijuna kuna od kojih se 85 posto udjela odnosi na Europsku uniju, a 15 posto na sredstva Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost izgradnje vrtića u Piškorevcima, rekao je gradonačelnik, iznosi više od 5,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Mandarić izrazio je zadovoljstvo što je jedno od đakovačkih prigradskih naselja dobilo vrtić, a u narednim godinama izgradnju vrtića mogu očekivati i druga prigradska naselja za koja je već izrađen projektna dokumentacija poput Kuševca koji će pokriti svoje potrebe smještaja mališana, kao i Ivanovaca i Širokog Polja. Također, na dobrom je putu izgradnja dječjeg vrtića u Selcima Đakovačkim te izgradnja još jedne vrtićke kuće u samom Đakovu u naselju Sjever.

Otvaranju je nazočio predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin koji je čestitao gradonačelniku i njegovim suradnicima, kao i svim sudionicima ovog projekta te naglasio da su uspješnom izgradnjom dječjeg vrtića u Piškorevcima pokazali kako na najbolji način iskoristiti sredstva iz europskih fondova i ujedno podići kvalitetu života u ruralnim sredinama.

Svečanosti otvaranja vrtića nazočio je Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju preko koje ovaj projekt financiran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Nazočnima je, kao njezin izaslanik, prenio pozdrave ministrice poljoprivrede Marije Vučković. – Agencija za plaćanje sufinancira ili financira oko 200 vrtića u RH iz Programa ruralnog razvoja što iznosi oko milijardu kuna, rekao je među ostalim ravnatelj Vujić.

           Vrtić su blagoslovili župnik župe Preobraženja Isusovog vlč. Damir Stanić i župnik župe sv. Dimitrija Igor Sikora, dok su svečanu vrpcu prerezala djeca odjevena u piškorevačko narodno ruho: Eva Petričević i Mauro Jokić. Na početku svečanog otvorenja hrvatsku himnu odsvirala je Eva Drenjančević. (Foto: Grad Đakovo)