TRANSPARENTNOST ŽUPANIJA, GRADOVA I OPĆINA – ĐAKOVO PRI SAMOM DNU

Objavljeno: 05. 07. 2016.


PODIJELI:

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina.

Cilj je ovoga rada prikazati rezultate najnovije analize provedene u razdoblju studeni 2015. – ožujak 2016.

đakovoTransparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica te kvaliteta tih stranica.

Premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica poboljšava – s 1,75 u prethodnom, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja – i dalje je daleko od zadovoljavajuće. Čak devet gradova i gotovo petina općina nisu objavili niti jedan, a još je petina općina objavila samo jedan dokument.

Premda su možda neke lokalne jedinice naknadno objavile određene ili sve proračunske dokumente, ova analiza uzima u obzir samo dokumente koji su na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u navedenim razdobljima istraživanja i to na dan pretraživanja njihove mrežne stranice.

tranasparentnost1Zabrinjavajuće je što se u znatno manjoj mjeri objavljuje prijedlog proračuna nego izglasani proračun – gradovi 53% prema 84%, a općine čak 27% prema 71%. Kod županija je ta razlika gotovo zanemariva. Građani se tako stavljaju pred gotov čin i ne omogućuje im se da sudjeluju u planiranju proračuna za iduću godinu.

Jednako zabrinjava što posebice općine nedovoljno i nepravovremeno objavljuju izvješća o izvršenju proračuna – godišnje izvješće je objavilo samo 56%, a polugodišnje tek 46% općina. Bez pravovremeno objavljenih izvješća, građani ne mogu kontrolirati izvršavanje proračuna, odnosno prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava.

Premda čak devet gradova i gotovo petina općina nisu objavili ni jedan, a petina općina je objavila samo jedan dokument, ohrabruje da je gotovo polovica lokalnih jedinica objavila više dokumenata nego u prethodnom ciklusu istraživanja. Nažalost, 37% jedinica je objavilo isti broj, a 15% je objavilo manje dokumenata nego u prošlom ciklusu. Svakako valja pohvaliti dvije lokalne jedinice – općine Kostrena i Orehovica – koje su drastično popravile rezultat, odnosno, s nule skočile na pet objavljenih dokumenata.

tranasparentnost2Također treba istaknuti i grad Sisak te općine Bukovlje, Dekanovec, Konavle, Lovran, Pisarovina, Radoboj, Stara Gradiška i Tar-Vabriga koji su objavili četiri dokumenta više nego u prethodnom ciklusu. Drastičnih pogoršanja nije bilo, no ipak, čak tri dokumenta manje nego u prethodnom ciklusu, objavile su općine Jelenje, Malinska-Dubašnica, Rasinja i Vela Luka, te grad Našice.

Na razini županija, po prosjeku svojih lokalnih jedinica najtransparentnije su Karlovačka i Primorsko-goranska, a najnetransparentnije su Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija – stoji između ostalog u analizi Instituta za javne financije.

 

 

.