“TRINAESTICA” S VIJENCA DOBIVA NOVO KROVIŠTE, STOLARIJU I FASADU

Objavljeno: 06. 05. 2016.


PODIJELI:

13

Počeli su majstorski radovi u sklopu energetske obnove višestambene zgrade na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 13, vrijedne oko pola milijuna kuna!

Prva je to od pet zgrada kojima upravlja gradski komunalac Univerzal, a koje će u prvom valu energetskih investicija ovog proljeća i ljeta poprimiti nove vizure.

13 (1)– “Trinaestica” će imati novo krovište, stolariju i fasadu, za što je Univerzal od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ishodio nepovratnih 235.000 kuna, što je prema projektantskom troškovniku čak 40% ukupne vrijednosti njezine obnove. Prethodno je s 37.000 također bespovratnih kuna izrađen energetski certifikat i “pokrivena” projektna dokumentacija, kaže predsjednik Gradskog vijeća Đakova i inicijator projekta energetske obnove Goran Soldo.

13 (2)Osim ove, energetsku će obnovu do kraja godine dovršiti još četiri zgrade: Cesarčeva 6-8 uz koju će se graditi i novo parkiralište, Palmotićeva 1, Splitska 20 i Vijenac k. Alojzija Stepinca 3, gdje su se također već pojavile građevinske skele. Razliku do pune cijene investicije stanari će namaknuti stanarskom pričuvom koju će “osnažiti” povoljni krediti poslovnih banaka uz desetogodišnju otplatu.

Troškovi padaju, vrijednost kvadrata raste

13 (3)– Sugrađanima koji žive na Vijencu kardinala Stepinca 13, osim što su već na startu ušteđena znatna sredstva, po završetku radova značajno će se smanjiti računi za grijanje i klimatizaciju, a energetska i financijska vrijednost njihovih stanova porast će, pojašnjava Soldo, dodajući da je tvrtka Univerzal posredstvom Fonda za energetsku učinkovitost za obnovu stambenih zgrada vrijednu pet milijuna kuna dosad “izvukla” nepovratnih 2,37 milijuna kuna.

Projekt energetske obnove, zaključuje predsjednik Gradskog vijeća, osim neposredne koristi za stanare, ima višestruki pozitivan efekt; pomaže građevinskom sektoru i pročeljima zgrada daje nove linije, čime Đakovo čini ljepšim i uređenijim gradom.

13 (4)

.