23.05.2019

U Đakovu održana konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema“

U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Đakova, u utorak 21. svibnja 2019. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, održana je konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema“.

 

Ovo je prva u nizu konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova i doprinosa jedinica lokalne samouprave demografskoj revitalizaciji koje će Ministarstvo organizirati u suradnji s gradovima i općinama tijekom 2019. i 2020.

Cilj konferencija je okupljanje predstavnika lokalne samouprave, stručnjaka iz područja demografije i srodnih područja te predstavnika Ministarstva, pri čemu je naglasak na razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse, predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problemima i mogućim rješenjima s kojima se JLP(R)S-ovi susreću. Djelovanjem na svim navedenim razinama, možemo odgovoriti na izazove i djelovati već danas.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr.sc. Vladimir Dugalić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić  te pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.

U prvom dijelu konferencije kao govornici sudjelovali su demograf s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru  dr.sc. Dražen Živić, načelnik Sektora za demografski razvoj dr. sc Domagoj Novosel, dr.sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest te dr.sc. Pero Aračić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Pogled u prošlost s  demografskog, povijesnog i sociološkog konteksta, neophodan je za razumijevanje vremena i prostora u kojem živimo te polazna osnova za rješavanje problema i izazova današnjeg društva.

Drugi dio konferencije bio je posvećen primjerima dobre prakse i predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj i nacionalnoj razini, a govorili su voditeljica Službe za istraživanje i koordinaciju demografske politike Ivana Udovičić, zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem, gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, ispred Općine Strizivojna Matea Spajić, zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić, te načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas – stoji između ostalog u obavijesti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (Foto: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C