U Gradu Đakovu nije bilo prekomjernog zapošljavanja – Jako je malo zaposlenih članova HDZ-a

Objavljeno: 07. 12. 2020.


PODIJELI:

Na danas održanoj press konferenciji Grada Đakova medijima se obratio gradonačelnik Marin Mandarić – tema je bila Proračun Grada Đakova za 2021. godinu.

Kako smo na Portalu već objavili odgovor gradonačelnika na temu proračuna, izdvajamo njegov osvrt na zapošljavanje u gradskim ustanovama i rashode za zaposlene u istim.

 

RASHODI ZA ZAPOSLENE, 9 MIL. KN 2016. – DANAS 20 MIL. KUNA

Htio bih se osvrnuti, na uvijek politički zanimljivu stavku u proračunu, rashodi za zaposlene.

Opet je bilo primjedbi kako za 2 mil. kuna rastu troškovi zaposlenih. Tko to prekomjerno zapošljava, koga se zapošljava, koliko tu rastu plaće…

Ja bih samo napomenuo, da u tih 20 mil. kuna, koliko je u našem proračunu predviđeno za trošak plaća, naravno nisu svi novci iz vlastitih prihoda Grada Đakova. Neki od sredstava ostvaruju se iz vlastitih sredstava naših proračunskih korisnika ustanova, neki od sredstava iz prihoda EU gdje imamo projektna zapošljavanja, te neki prihodi iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Istina je kada pogledate ukupne rashode od 2017. – 2021. godine, da su oni nekada iznosili skoro 9 mil. kuna, a sada 20 mil. kuna.

2017. godine nisu se vidjela u proračunu sredstava za rashode za zaposlene, koja dolaze iz vlastitih sredstava naših proračunskih korisnika.

Rashodi za zaposlene gradske uprave, službenici u Gradu Đakovu i dužnosnici – razina troškova ostala je otprilike ista – rekao je Mandarić.

U GRADU NIJE BILO PREKOMJERNOG ZAPOŠLJAVANJA

U Gradu Đakovu nije bilo prekomjernog zapošljavanja. Broj zaposlenih službenika otprilike je isti kao kad sam ja došao.

Zaposlen je projektni tim i nije povećan broj zaposlenih za stalnu službu. Nešto je masa plaća rasla zato što smo podigli osnovicu službenicima u Gradu Đakovu, jednako tako i zaposlenicima u ustanovama Grada Đakova – kaže gradonačelnik.

DJEČJI VRTIĆ 2016. GODINE 42 ZAPOSLENA – 2019. GODINE 59 ZAPOSLENIH, GRADSKE USTANOVE PRIJE 62 ZAPOSLENA – DANAS 86 ZAPOSLENIH

Zašto toliki rast mase plaća?

Zato što smo imali zapošljavanje u našim ustanovama.

Dječji vrtić Đakovo došao je od 2016. godine sa 42 do 59 zaposlenih u 2019. godini.

Gradske ustanove su sa 62 zaposlena došle na 86 zaposlenih.

Priča da su se u tim silnim zapošljavanjima zaposlili članovi HDZ-a, rodbina…?

Pitao bih, tko su ti koji su zaposleni u Gradskoj knjižnici, Muzeju, Dječjem vrtiću i Centru za kulturu? Tko su ti ljudi koji su zaposleni?

Naši Đakovčani. Oni koji su na natječaju za zapošljavanje bili najbolji.

Naravno da između tih zaposlenih, ja to znam, ima nekih, koji su članovi HDZ-a – kaže dalje gradonačelnik Marin Mandarić.

ČLANOVA HDZ-a JAKO JE MALO ZAPOSLENIH U TOM UDJELU

Ima nekih koji su članovi HDZ-a, reći ću, no oni, ako ćemo gledati statistički, njih je zapravo jako malo, u tom udjelu.

Zar netko tko je član neke političke stranke mora biti diskriminiran na način da se ne smije zaposliti u gradskoj ustanovi, u gradskoj tvrtki?

Oni koji sumnjaju u moje riječi neka provjere od ukupnog broja zaposlenih u našim gradskim ustanovama, tko su ti ljudi, jesu li članovi kojih stranaka – pita gradonačelnik.

NEKADA SE ZAPOŠLJAVALO PO STRANAČKOJ LINIJI, DANAS TO NIJE TAKO

Uostalom možete ih i pitati, da li ih je ikada itko pitao, da li si član koje stranke, da bi to bio razlog za zapošljavanje.

Odgovorno tvrdim – nije.

Tako to nekada nije bilo, ali unazad tri godine od kada sam ja gradonačelnik, od kada je HDZ na vlasti u Gradu Đakovu, to je tako – rekao je između ostalog gradonačelnik Mandarić.