U NOVOM CIKLUSU ENERGETSKE OBNOVE OSAM STAMBENIH ZGRADA

Objavljeno: 09. 02. 2017.


PODIJELI:

Đakovački Univerzal povlači novih šest milijuna bespovratnih kuna

ĐAKOVO – Za novi je ciklus energetske obnove u 2017. Univerzal nominirao osam višestambenih zgrada, izvijestili su iz gradskog komunalca. Zgrade su zadovoljile sve natječajne uvjete Ministarstva graditeljstva te prošle detaljne provjere Fonda za energetsku učinkovitost koji je posredovao u postupku. Za njih, kako kaže predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo, stambeni upravitelj Univerzal namjerava povući šest milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Lani smo među prvima u Hrvatskoj u cijelosti energetski obnovili tri zgrade, čime su stanarima smanjeni troškovi grijanja i klimatizacije za 30% te povećana vrijednost njihovih nekretnina. Objekti su dobili nova pročelja, krovišta, fasade i stolariju, zahvaljujući čemu su postignuti višestruki efekti. Ovim će natječajem čak 60% bespovratnoga novca za projekte obnove stići iz eurofonda, pa na stanarima ostaje sufinancirati manje od polovice, odnosno preostalih 40% do pune vrijednosti investicije, dodaje Soldo. Pojašnjava da je ovakav omjer troškova za vlasnike i korisnike stanova još povoljniji u usporedbi s uvjetima iz prve serije obnove, kada su postotci bili zamijenjeni. Dobra je vijest, otkriva predsjednik Gradskoga vijeća Soldo, da će Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija s tri posto sufinancirati kamate na kredite vlasnika stanova, kojima će se pokriti razlika do pune cijene obnove, s krajnjom kamatnom stopom od jedan do dva posto!  

Sedam zgrada koje će obnovom dobiti potpuno novo lice nalazi se na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca; 2, 6, 7, 20, 22, 23 i 24, a njima će se pridružiti i zgrada kolektivnoga stanovanja u Ulici kralja Tomislava 3.

– Projekti energetske obnove i sve više zgrada kojima upravljamo, a sada su 62, potvrđuje kako Đakovčani imaju sve više povjerenja u nas. Univerzal im je kao upravitelj za potrebe energetske obnove, i u prvome, i u ovome ciklusu, osigurao kredite bez učešća i instrumenata osiguranja; jamaca i sudužnika, zadužnice, mjenice i hipoteke. Prije godinu dana komercijalnu smo djelatnost proširili higijenskim paketom čišćenja i higijenskog održavanja stubišta i zajedničkih prostorija za 20-ak zgrada kolektivnoga stanovanja, što je izvrsno prihvaćeno. Uskoro uvodimo i odštopavanje odvoda. Stanari su zadovoljni izvedbom i kvalitetom Univerzalovih usluga koje su im financijski puno prihvatljivije u odnosu na konkurenciju, sažeo je direktor gradskog komunalca Mile Kaselj.