U PP Kopački rit porinut električni brod Labud vrijedan 3,1 milijun kuna

Objavljeno: 29. 06. 2017.


PODIJELI:
Riječ je o investiciji projekta PARCS, kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Program Ujedinjenih naroda za razvoj, a financirana je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)

 

Zagreb, 29. lipnja 2017. – U Parku prirode Kopački rit danas je upriličeno svečano porinuće broda Labud, prvog broda na električni pogon s foto-naponskim panelima za dopunjavanje baterija, koji će posjetiteljima osigurati unaprijeđen doživljaj boravka u Parku. Ukupna vrijednost broda je 3,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Investicija je realizirana kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), izvođač radova je tvrtka Metalac PNT d.o.o. iz Bedekovčine, a izrađen je u suradnji s JU PP Kopački rit.

Park prirode Kopački rit najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj i dom je za više od 2.300 vrsta, a u njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica. U proteklih nekoliko godina Kopački rit je najbolje iskoristio sredstva za posjetiteljsku infrastrukturu koja su bila na raspolaganju zaštićenim područjima. Stoga ne čudi što je samo u prošloj godini Park privukao gotovo 40.000 zaljubljenika u prirodu i ostvario rast od 30%. Moderna posjetiteljska infrastrukturu omogućuje posjetiteljima bolju informiranost o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravog ekosustava za čovjeka, a parku podiže razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini. U narednom periodu ispred sektora zaštite prirode imamo na raspolaganju više od milijardu kuna EU sredstava, a za posjetiteljsku infrastrukturu nacionalnih parkova i parkova prirode imamo osigurano 650 milijuna kuna“, izjavio je  Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Osim broda, čiji je kapacitet 60 putnika, kroz projekt PARCS financirana je i prva faza elektrifikacije pristaništa Veliki Sakadaš, a kako bi se osiguralo brzo i sigurno dopunjavanje baterije broda u slučajevima kada energija prikupljena putem solarnih panela ne bude dostatna za njegov neometan rad. Vrijednost ove investicije je 680.000,00 kuna, a uz to je iz projekta PARCS financirana i izrada projektne dokumentacije za električni brod u iznosu od 180.000,00 kuna.

Projekt PARCS usmjeren je ka jačanju institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Hrvatskoj. Brod Labud i elektrifikacija pristaništa samo su dio investicija PARCS projekta s ciljem unaprjeđenja upravljanja te podizanja kvalitete usluga u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Vjerujem da će ovo ulaganje, uz mogućnost online kupnje ulaznica putem web shopa Parkovi Hrvatske ili korištenja mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske, značajno doprinijeti unaprijeđenom doživljaju i kvaliteti boravka u Parku prirode Kopački rit koji ugošćuje sve više posjetitelja sa svih strana svijeta“, izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.  

 


Kopački rit nikada nije isti. Priroda u svojoj mijeni oblikuje „lice“ ove velike europske močvare, a izgled cjelokupnog prostora ovisi o intenzitetu poplava i količini nadošle vode iz Dunava. Upravo je zato Park prirode Kopački rit primamljiv tijekom cijele godine, a posjetiteljska infrastruktura Parka u posljednjih je nekoliko godina značajno unaprijeđena. Tako je dograđen Prijemni centar Mali Sakadaš, izgrađena je drvena šetnica od Malog Sakadaša do pristaništa za brodove, Park je opremljen hibridnim i električnim vozilima te turističkim vlakom, a prijavljeni su i projekti za financiranje sukladno mjeri 6c2 – Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Projekti uređenja dvoraca Tikveš i izgradnje pristaništa na jezeru Veliki Sakadaš, ukupne vrijednosti preko 70 milijuna kuna, ključni su projekti Parka u nadolazećem periodu, kojima ćemo dodatno unaprijediti našu ponudu. Sve investicije u posjetiteljsku infrastrukturu planiramo tako da minimalno narušavaju mir u parku odnosno posebnom rezervatu, kako bi posjetitelji mogli maksimalno uživati u zvukovima koje priroda daje“, poručio je Damir Opačić, ravnatelj JU PP Kopački rit.

Električni brod Labud – osnovne informacije:

  • materijal gradnje: aluminij
  • broj trupova: 1
  • duljina broda, 15,01 m
  • visina trupa: 5,02 m
  • širina na palubi: 5,02 m
  • gaz: 0,55 m
  • kapacitet: 60 putnika
  • snaga poriva (cca.): 2×10 kW (elektroporiv)
  • nosivost: 8,96 tona
  • brzina: 10 km/h

Kupnja ulaznica za Park prirode može se napraviti online putem web shopa Parkovi Hrvatske, a više informacija dostupno je na www.parkovihrvatske.hr.