U PRIMJENU PUŠTEN E-KATASTAR

Objavljeno: 03. 03. 2017.


PODIJELI:

Klikom na aplikaciju One Stop Shop, premijer Plenković kupio je prvu kopiju katastarskog plana i posjedovni list elektroničkim putem te na taj način pustio u službenu uporabu e-Katastar.

Državna geodetska uprava omogućila je da se od 3. ožujka 2017. godine putem OSS-a i prijavom kroz sustav e-Građani elektroničkim putem može podnijeti zahtjev te da se bez dolaska u katastarski ured mogu preuzeti sljedeće javne isprave:

  • kopija katastarskog plana,
  • prijepis/izvod iz posjedovnog lista,
  • izvadak iz Baze zemljišnih podataka.

Pri podnošenju zahtjeva korisnik kartičnim plaćanjem odmah podmiruje puni iznos upravnih pristojbi (uvećan za iznos provizije koju naplaćuje kartična kuća) koje sustav izračunava automatski i u elektronički sandučić dobiva javne isprave potpisane elektroničkim potpisom na koji je dodatno otisnut QR kod i kod za provjeru istinitosti dokumenta. Ovako izdana javna isprava ima pravnu valjanost kao i isprava na papiru ovjerovljena pečatom i potpisom službene osobe. Jednim zahtjevom može se tražiti više različitih javnih isprava iz različitih katastarskih ureda – obavještavaju iz Državne geodetske uprave.