U SLAVONIJI JE U VELJAČI UGAŠENO 70 OPG-ova

Objavljeno: 30. 08. 2016.


PODIJELI:

krava

Veliki prerađivači i država uništavaju hrvatske mljekare

Hrvatski mljekari pokrivaju samo oko polovice domaćih potreba za mlijekom i mliječnim proizvodima. Ali, hrvatski mljekari ipak propadaju, a uvoz mlijeka raste.

„Iza proizvođača mlijeka u Francuskoj stoji barem njihova država. Iza naših ne stoji nitko, veliki prerađivači rade im što god požele. Ne znam kako bih opisao stanje nego da odnose u Hrvatskoj nazovem gotovo feudalističkima“, rekao nam je Miroslav Kovač, voditelj slavonske Proizvođačke organizacije „Simentalac“ i Udruge „Život“ koja okuplja brojna Obiteljska poljoprovredna gospodarstva (OPG).

„Cijena je samo dio problema“, nastavlja on, „jer je država zapustila sektor i ostavila nas na nemilost prerađivačima koji u praksi sami određuju pravila igre. Nemamo partnere koji bi bili zainteresirani oko boljitka malih proizvođača mlijeka, jer velikim industrijalcima odgovara tako nesređeno tržište. Mi u konačnici nismo nikakav faktor, za razliku od situacija u Austriji ili Švedskoj, gdje temeljni proizvođači sudjeluju u preradi kao poslovni partneri s utjecajem na bitne okolnosti.“

Kompletan sustav potpora usmjeren je, prema njegovim riječima, nauštrb temeljnih proizvođača, Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s po nekoliko desetaka muznih krava. Tako i ne čudi katastrofalna statistika: samo u Slavoniji je u veljači ove godine, netom prije posljednjeg obaranja cijene, ugašeno oko 70 pripadajućih OPG-ova.

„Uza sve to, naši seljaci ne dobivaju dodatni kontrolni uzorak svog mlijeka na čiju se kakvoću mogu pozvati ukoliko im se iz nadležnog laboratorija javi – npr. uslijed neke greške – da posljednja cisterna s njihovim mlijekom nije kvalitetna. Oni tad ne mogu dokazati ništa, mogu samo pretrpjeti još nižu cijenu koja im se nametne. Nadalje, rokovi za isplatu mlijeka su nepodnošljivo rastegnuti u korist otkupljivača, dok se seljacima nameću prezahtjevne dugoročne obaveze za isporuku minimalnih količina uz teške kazne u protivnom slučaju. Kao i kreditiranje repromaterijala od strane prerađivača po cijenama koje se seljaku nikako ne isplate“, zaključio je Kovač – piše između ostalog DW o mukama hrvatskih mljekara.

 

 

.