10.05.2019

U Slavoniji za stipendije najviše izdvajaju Vinkovci, Belišće i Pakrac

Za stipendije najviše izdvajaju Split i Koprivnica, najviše dobivaju studenti u Umagu, Poreču i Obrovcu.

Među gradovima s najvećim izdvajanjem za stipendije još su Zadar, Čakovec, Varaždin, Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska, a po iznosu stipendija ističu se još Metković, Pakrac, Rovinj, Mali Lošinj, Supetar, Belišće, Koprivnica i Rijeka – piše Gradonačelnik.hr.

Analizirajući podatke iz svih gradova, u oči upada ogromna šarolikost u konceptima stipendiranja, a onda i iznosima koje gradovi izdvajaju za svoje učenike i studente a koji se kreću od 20-tak tisuća pa do 27.7 milijuna kuna, koliko za studente izdvaja Grad Zagreb. No, kako je Grad Zagreb ‘država u državi’ i veličinom proračuna se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, i u ovoj ćemo ga priči gledati kao posebnu kategoriju.

Sredstva za stipendije u svojim proračunima izdvaja preko 90 posto gradova, dok ih nekoliko studentima još uvijek pomaže kroz subvencije kamata na kredite. Iako usporedba apsolutnih iznosa nije relevantna dok se ne stavi u omjer s proračunom (za što pak čekamo podatke Ministarstva financija),  navest ćemo ipak da tek 15 gradova u zemlji izdvaja više od milijun kuna za stipendije.

Najviše, nakon Zagreba, izdvajaju tako Split – 6,4 milijuna i Koprivnica – 3,3 milijuna, a ta dva grada prvaci su i kada se gleda broj stipendija koje dijele. Grad Split tako u ovoj godini stipendira 464 studenata, a Koprivnica je u trenutku kad smo provodili anketu imala 433 stipendista, no u planu im je tijekom akademske godine dodijeliti između 450 i čak 500 stipendija.

ĐAKOVO MEĐU GRADOVIMA KOJI DIJELE STIPENDIJE PO 1 000 KUNA 

Po iznosu kojeg su u proračunu izdvojili za stipendije slijede Zadar – 2,6 milijuna, Čakovec – 2,5 milijuna, Varaždin  – 2,0 milijuna, te Rovinj, Vinkovci, Sinj i Novska.

Čak 18 gradova, među kojima su Split, Velika Gorica, Slavonski Brod, Opatija, Đakovo, Dubrovnik i Daruvar, dijele po 1.000 kuna svojim studentima. Svi ostali dijele niže iznose, a najčešći iznos stipendija je 600-700 kuna.

Kada se, pak, gleda broj stipendija koje dijele, uz Split i Koprivnicu ističe se Varaždin koji dijeli 426 stipendije. U top 10 su još Čakovec – 234, Vinkovci – 230, Sinj – 214, Pula – 160, Solin – 159, Rovinj – 154 i Zadar – 130 – piše između ostalog Gradonačelnik.hr. (Foto: Gradonačelnik.hr)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C