U SLAVONSKOJ ŽITNICI NUDE NAM IZBOR IZMEĐU SOCIJALNE SAMOPOSLUGE I PUČKE KUHINJE

Objavljeno: 22. 09. 2015.


PODIJELI:

socijala

Belišće, Beli Manastir, Našice, Osijek, Požega, Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod… gradovi su hrvatske žitnice, Slavonije.

U starim udžbenicima tako je i pisalo, danas su to gradovi koji imaju socijalnu samoposlugu ili pučku kuhinju, ili i jedno i drugo.

BOGATA SLAVONSKA

Ne tako davno ne “gotovo svaki”, nego svaki slavonski grad imao je poljoprivrednog giganta u kojem su radeći uglavnom samo naši očevi i djedovi prehranjivali obitelji, dok su mame i bake brinule o ostalim “sitnicama”.

Živjelo se samo od jedne plaće? Rekli bi, samo na papiru.

Recimo moje Široko Polje, nije bilo kuće koja nije imala barem jednu krmaču, svaka druga obitelj imala je kravu, za perad nije nitko nikada ni pitao (kakva je to kuća koja nema desetak kokoški) isto kao što i bravce tada ne imati bilo je gotovo sramota.

U Slavoniji biti gladan, ajte molim vas. Sjećam se, kada se mama sažali nad nekakvom prosjakinjom, ako nema ništa drugo da joj da odreže komad slanine.

Onda su došli i rekli nam da takvim načinom života žive samo barbari, sve što smo do sada jeli bilo je nezdravo i loše, “uljuđena” Europa kojom stremimo traži “da se civiliziramo”.

Obiteljima su onemogućili držanje stoke “samo za sebe”, u isto vrijeme uništili su i velike gigante – jer su ekonomski neopravdani, uz to cilj je podržati obiteljska gospodarstva.

Ali gle sada ovo, veliki IPK i PIK-ovi do kraja se nisu ni raspali, a oni na sve načine pomažu da nastanu još veći neki drugi, ovaj puta cilj je uništiti nakon obiteljskog “držanja stoke za sebe” i  obiteljska poljoprivredna gospodarstva – OPG-ove.

I sada kada smo se “kultivizirali i europeizirali” otvaramo u srcu hrvatske žitnice socijalne samoposluge i pučke kuhinje.

Naši stari da nas sada vide rekli bi nam: JEL VAS STRAH BOGA!

 

.