U SVIBNJU CERTIFICIRANJE KOJIM SE JAMČI IZVORNOST DOMAĆIH PROIZVODA

Objavljeno: 28. 04. 2016.


PODIJELI:

univ

Za proizvođače s đakovačke Gradske tržnice, koji nude voće, povrće i namirnice iz vlastitog uzgoja, Grad Đakovo i Univerzal početkom svibnja provode postupak (re)certifikacije za novi proizvodni i tržni ciklus.

Certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” brendira domaće proizvođače i otvara im mogućnost slobodne prodaje na gotovo svim tržnicama u Hrvatskoj, dok kupac bira proizvod provjerene kakvoće i poznatog podrijetla. Nositelja certifikata u prošloj je godini na Gradskoj tržnici bilo 50, podsjeća predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo, ali i najavljuje da će ova brojka ubrzo dodatno porasti jer za novi je krug certifikacije, osim postojećih, Univerzal prijavio 15 novih proizvođača.

univerzalcertifikat (1)– Dokazana vlastita proizvodnja registriranog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jedini je uvjet za ulazak u postupak certificiranja. Grad i Univerzal prepoznali su vrijednost projekta i njegovu višestruku korist. Proizvođač, naime, dobiva siguran prostor za plasman proizvoda, prodaje zdravo i domaće, zaštićen je od nelojalne konkurencije, a između prodavača i kupaca stvara se odnos povjerenja koji zadržava ili vraća kupce na tržnicu, pojašnjava Soldo.

univerzalcertifikat (2)Đakovačka je tržnica upravo zahvaljujući bogatoj ponudi raznovrsnih namirnica iz domaćeg uzgoja tijekom cijele godine lani stekla status certificirane seljačke tržnice, čime je izuzetno zadovoljan Univerzalov direktor Mile Kaselj. – Čim utvrdimo da su kandidati ispunili osnovne korake za izdavanje certifikata, obavit ćemo terenski nadzor i u suradnji sa Savjetodavnom službom obići sva prijavljena obiteljska gospodarstva, provjeriti zadovoljavaju li kriterije i u konačnici potvrditi pravo na oznaku “Proizvodi hrvatskog seljaka”, kaže Kaselj.

univerzalcertifikat (6)Svečanost dodjele certifikata bit će na Gradskoj tržnici 1. lipnja. Prepoznatljivi, odjeveni u žute majice i sa zelenim pregačama i žutim kapama, svi certificirani proizvođači imat će prodajna mjesta označena plastificiranim certifikatom.

– Proces certifikacije za sva je nominirana obiteljska gospodarstva u cijelosti besplatan. Grad Đakovo i Univerzal na ovaj način žele promovirati domaće proizvode i revitalizirati tržnicu. Doprinos tome je i prvi sat besplatnog parkiranja u trećoj zoni označenoj zelenom bojom, uz samu tržnicu s obje strane Splitske ulice, što građanima daje mogućnost ugodne i nesputane kupovine, zaključuje Soldo.

univerzalcertifikat (3)  univerzalcertifikat (4)  univerzalcertifikat (5)

.