U Vuki niče sportsko-rekreacijska zona vrijedna 1 250 000 eura

Objavljeno: 05. 11. 2018.


PODIJELI:

Sportsko-rekreacijska zona Vuka, vrijedna 1.250.000,00 eura, u sljedeće tri godine trebala bi zamijeniti pašnjak, u ulici Stjepana Radića (iza Župne crkve sv. Josipa).

TRI PUTA VEĆI PRORAČUN

Općinu je preuzeo u lipnju 2013. godine s proračunom manjim od 2,5 milijuna kuna, da bi prošlu godinu Općina Vuka završila s prihodima većim od 5,6 milijuna, a ove godine ukupni prihodi bi se trebali kretati između 7 i 8 milijuna kuna.
Ubrzani rast u pet godina s tri puta većim proračunom, Općina Vuka zahvaljuje prije svega načelniku Damiru Maričiću i maloj ekipi oko njega.
Danas se pojavila vijest o još jednom velikom projektu – sportsko-rekreacijskoj zoni Vuka, koja bi trebala biti potpuno gotova za tri godine.
Načelnika sam zamolio da nešto više kaže o čemu se radi.

SPORTSKO-REKREACIJSKA ZONA UMJESTO PAŠNJAKA

Da li se smije nešto više saznati o sportsko-rekreacijskoj zoni u Vuki?

Naravno… nema tu tajni.

Koja je to lokacija u Vuki?

Iza crkve kad se spustite, pašnjak u ulici Stjepana Radića. Ukupna površina te čestice je preko 8 ha. Oko pola bi trebali pokrivati tereni i staze, a onaj poplavni niži dio bi bio uređen kao jezero.

Papirnato sve riješeno (dozvole…)?

U prostornom planu smo preimenovali u sportsko rekreacijsku zonu. Projekt se dovršava i ne bi trebalo biti problema s dozvolama. Mislim da bi taj papirnati dio bio gotov do kraja godine.

Tamo već imamo rukometno igralište i jedno dječje koje je izgradila Županija.

Početak gradnje?

Pa jedan teniski namjeravamo našim novcem iduće godine, a ostatak prijaviti na Mjeru 7.4.1 kad opet puste. Sad su nam pustili cestu od 2,5 mil. kn na Mjeru 7.2.2, uz to i mi sami gradimo jednu cestu od 2 mil. kn našim novcem.

Trebali bi u Hrastovcu još oko 500.000 kn uložiti u njihovu cestu, ali zbog vremena ne znam da li će se taj komad stići ove godine. U tijeku je energetska obnova školske zgrade, blizu 12 mil. kn radova je sada u tijeku kod nas i projektiranje za 500.000 kn.

RUKOMETNO IGRALIŠTE, TRIM STAZE, BICIKLISTIČKE STAZE, SVLAČIONICE, TUŠEVI…

Što će biti od terena u sportskom kompleksu?

Trebali bi na kraju biti teniski, ovo rukometno sa trim stazom, biciklističke staze, zgrada sa svlačionicama, tuševima i sl. Druga zgrada za ugostiteljski objekt, stolni tenis, pozornica sa gledalištem, velika sjenica sa zatvorenim roštiljem, dječje igralište, pješačke staze i to jezero, više manjih roštilja oko njega..

Ceste koje prolaze kroz sve to, a nužne su za vatrogasna vozila i sl., drveće, parkiralište…

Šubić ne ide tamo?

Ne. Oni ostaju na svome.

   

U OPĆINI VUKA SE GRADI 


1 250 000 – sve iz EU fondova?

Pa to je na mjeri 7.4.1 maksimalni iznos s PDV-om koji oni odobravaju. Toliko su puštali i za dječje vrtiće nekim općinama. Mislim da je Strizivojna isto toliko dobila.

Dosta toga povučete iz fondova?

Pa nekoliko najvećih do sada: Ulica N. Š. Zrinskog – 2,5 mil. kuna, Zaželi bolji život u Općini Vuka – 2,2 mil. kn, energetska obnova općinske zgrade 614.000 + 289.000 od ministarstva regionalnog razvoja za istu zgradu..

Ima i dosta manjih projekata iz ministarstava, godišnje na tim manjim dobijemo oko 1 mil kn.

Sportsko-rekreacijska zona sa svim sadržajima kada bi trebala biti gotova, kakav je plan?

Potpuno gotova, realno je da bude sve u maksimalno 3 godine. Do kraja godine dozvole, pa do raspisivanja natječaja par mjeseci, pa do dobivanja odluke još 4-5 mjeseci, onda potpis ugovora, javna nabava mjesec i pol do dva, pa početak gradnje…

Teniski teren koji sami gradimo i pristupna cesta bi išli neovisno od toga već iduće godine.

BILO BI MI NEUGODNO DA ZBOG MENE OPĆINA NEŠTO IZGUBI

Moram priznati da izgleda fantastično, samo da li se ne bojite iseljavanja, i uopće kakva je demografska slika Općine Vuka?

Sve to nema smisla, ako ne bude imao tko koristiti terene?

Pa kao i u ostalim općinama oko Osijeka. Sad se to već usporilo. Mislim da su otišli koji su htjeli. I meni se ovako na ulicama čini malo mladih, ali kad prođem kraj ovog rukometnog terena i dječjih igrališta kad je lijepo vrijeme, iznenadim se koliko ih se zna skupiti. Ma ne radi se ovdje samo o sportskim terenima. Vuka nema baš mjesta gdje bi se ljudi mogli družiti niti održavati nekakve manifestacije. Zato smo ovdje i ubacili te roštilje sa sjenicom i veliku pozornicu sa gledalištem. Kroz sve će biti provučena i rasvjeta da se može i noću koristiti.

Ako uspijete ostvariti zacrtano, očekujete barem bistu da Vam podignu žitelji Općine Vuka?

(Smijeh) Ma ne očekujem baš ništa. Raspisuju se ti natječaji i gledam da se povuče najviše što se može. Meni bi bilo neugodno da zbog mene općina nešto izgubi. Ma mislim… ako ne želiš nešto raditi, makni se i ne smetaj.