26.01.2020

Udruga gradova podržala inicijativu za zabranu petardi

Udruzi gradova obratili su se Prijatelji životinja s molbom za podršku zabrani petardi tijekom cijele godine. Inicijativu su pokrenuli ponukani sve brojnijim pritužbama građana koji doslovno trpe teror eksplozivnih tvari F2 i F3 kategorije koje su nekad bile opravdano u potpunosti zabranjene, a sada su dozvoljene. U Hrvatsku se uvoze tone tih opasnih i štetnih naprava koje ozljeđuju ljude, prvenstveno djecu, te životinje, kako divlje tako i domaće, kod kojih često dolazi i do tragičnih smrtnih posljedica.

 

Većina uznemirene javnosti mora preživljavati atmosferu ratnoga stanja, odnosno vrijeme popraćeno stalnim eksplozijama i vijestima o groznim ozljedama djece koja gube vid ili ostaju bez prstiju, a skrbnici pasa provode dane smirujući svoje prestravljene četveronožne članove obitelji i strahuju od njihova infarkta ili da im se ne istrgnu s uzice i poginu pod kotačima automobila.
Zakon o eksplozivnim tvarima pun je dvojbenih odredbi pa tako dopušta krajem godine ono što je s razlogom! zabranjeno tijekom ostatka godine. Osim toga, neopravdano dopušta prodaju petardi već od 15. prosinca, iako nije dopušteno da od tada započne i pucnjava. Također, dozvoljava uporabu petardi i na dane koji nisu praznici, odnosno od 27. do 30. prosinca, što se ne može ničim objasniti niti opravdati, osim možda podilaženjem trgovcima eksplozivnih sredstava na štetu javnog interesa i općeg dobra.
U Hrvatskoj petarde nisu dio tradicije niti su nužne za proslavu ulaska iz jedne godine u drugu. Osim toga, uz dopuštenu uporabu znatno manje opasne kategorije F1 i vatromete koji također stvaraju veliku buku i zagađenje zraka, nema potrebe za dozvolom uporabe i razornih petardi iz kategorija eksplozivnih tvari F2 i F3.

Peticiju za zabranu petardi potpisalo je više od 30 tisuća ljudi, a podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima u smjeru zabrane petardi dalo je i sedam ministarstava: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te brojne udruge.

Podršku izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima odlučila se iskazati i Udruga gradova, kako bi se zabranila uporaba petardi kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine s ciljem stvaranja kvalitetnog zakonskog okvira koji će štititi građane, životinje i okoliš te uistinu predstavljati i pružati mir i dobro.
Podršku možete dati uključivanjem u javno savjetovanje o izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima koje je trenutačno u tijeku, do 7. veljače, na poveznici: https://bit.ly/2RIcD3s – stoji u obavijesti Udruge gradova.

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C