UDRUGA RODITELJA „KORAK PO KORAK“ U VUKOVARU I BELIŠĆU INTENZIVNO PROVODI PROJEKTE USMJERENE DJECI I MLADIMA

Objavljeno: 17. 07. 2015.


PODIJELI:

Roditelji volonteri-Vukovar

Zagreb, 17. srpnja 2015. – Udruga roditelja „Korak po korak“ već neko vrijeme u Belišću i Vukovaru provodi različite projekte kojima je zajednički cilj promicati i štititi prava djece i mladih u lokalnim zajednicama.

Roditelji volonteriProjekti se provode u suradnji s lokalnim udrugama u cilju njihovog daljnjeg osnaživanja te razmjene iskustava i dobre prakse u području programa i aktivnosti namijenjenih najmlađim članovima zajednice.

„Udruga roditelja 'Korak po korak' na području cijele Hrvatske surađuje s različitim udrugama kako bismo zajedničkim naporima pokrenuli što više inicijativa i ostvarili što jaču podršku u području zaštite prava djece i mladih u lokalnim sredinama. Veliku pažnju posvećujemo Vukovaru i Belišću jer je riječ o sredinama koje imaju velik potencijal i zainteresirane građane kojima su prava djece i mladih u središtu zajedničkog interesa, što zajedno predstavlja dobar temelj za daljnje aktivnosti“, pojasnila je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

BelišćeJedan je od projekata koji su trenutno u tijeku u Vukovaru „Organizacije koje brinu“, usmjeren na osnaživanje organizacija civilnog društva i javne administracije u procesu uspostave transparentnih politika prema djeci i mladima. Sredinom srpnja održan je zagovarački sastanak na kojem su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Marija Budimir, pročelnik za društvene djelatnosti Siniša Mitrović, predstavnici Udruge roditelja „Korak po korak“ i projektnih partnera, udruga PRONI i Proanima.Kreativka. Na sastanku je dogovorena suradnja na izradi strategije za djecu Grada Vukovara te sudjelovanje Grada Vukovara u provedi projektnih aktivnosti, kao što je osnaživanje javnih službenika o načelima dobre i transparentne vladavine.

Istog je dana održan i sastanak predstavnika Udruge roditelja „Korak po korak“ i Centra mladih Belišće s Domagojem Varžićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Belišća, na kojem je najavljeno snažnije uključivanje Grada Belišća i koordiniranje projektnih aktivnosti  kako bi se potaknulo veće uključivanje građana u donošenje odluka koje se tiču djece i mladih.

VukovarU Vukovaru je pokrenut i projekt Roditelji volonteri, kojem je cilj promicati vrijednosti društva usmjerenog na djecu, odnosno društva koje djecu smatra svojim najvećim bogatstvom i stoga kao prioritet postavlja njihovu dobrobit, razvoj i školovanje. Projektom se želi još više osvijestiti roditelje, djecu i učitelje o važnosti zajedničkog dijaloga u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja te skretanja pozornosti na štetnost tjelesnog kažnjavanja. Važan je dio projekta poticanje roditelja, učitelja i djece na zajedničke aktivnosti i kvalitetno zajedničko provođenje vremena, a u tu su svrhu u suradnji s Osnovnom školom Josipa Matoša u Vukovaru organizirane manifestacije pod nazivom „Roditelji i škola zajedno“. Održano je ukupno osam događanja koja su objedinila likovne, dramske, sportske i kreativne radionice i na kojima je sudjelovalo ukupno 52 djece i 30 roditelja. Nakon radionica roditelji su procijenili da im je sudjelovanje bilo izrazito korisno za izgradnju odnosa s djetetom i iskazali interes za buduće uključenje u slične projekte.

korak po korak