UDRUGA “ŽIVOT” PISALA PREMIJERU OREŠKOVIĆU: NEUGODNO NAS JE IZNENADILO DA SE U NOVIM SMJERNICAMA UOPĆE NE SPOMINJU OPG-ovi

Objavljeno: 01. 02. 2016.


PODIJELI:

novilist.hr

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život poslala je pismo sa zamolbom premijeru Tihomiru Oreškoviću da se hitno razmotri osnovni problem hrvatske poljoprivrede, položaj OPG – ova.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Obraćamo Vam se sa zamolbom da u ovom uvodnom razdoblju mandata hitno razmotrite osnovni problem hrvatske poljoprivrede: stvaranje uvjeta da obiteljska poljoprivredna gospodarstva na selu konačno zauzmu ono mjesto u gospodarstvu, kakvo imaju u svim naprednim europskim zemljama. Zahtjev da se Hrvatska prehrani vlastitim resursima nije samo infrastrukturno, ekološko, okolišno i sigurnosno pitanje. Prehrana onim što nam zemlja daje nameće se i kao jedna od najelementarnijih gospodarskih zadaća.

Hrvatska platna bilanca s inozemstvom starta svake godine s teškim strukturnim kamenom oko vrata, naime saznanjem da ćemo, da bismo preživjeli, morati neto uvesti hrane u vrijednosti od jedne do jedne i pol milijarde dolara. Na tome godišnje gubimo potencijalni rast do 3% BDP-a!

Da bismo ga postigli i na taj način sanirali možda najozbiljniji strukturni uzrok vanjskotrgovinskog deficita nisu nam potrebna ulaganja u skupe nove tehnologije ni prodori u

zahtjevna strana tržišta – dovoljno je da stvorimo okružje u kome se vrednuje rad i zalaganje poljoprivrednika.

Da bi se postigao spomenuti značajni rast proizvodnje poljoprivredna politika se mora usmjeriti na stvaranje uvjeta da obiteljska gospodarstva prorade barem približno na način i po uvjetima koje primjenjuju napredne zemlje Europe i neki od naših susjeda. Naša udruga koja radi na cijelom teritoriju Hrvatske zalaže se upravo za to i pri tome ističe da već na samo malo dulji rok ni naša prehrambena industrija ne može preživjeti bez živoga i naprednoga sela okrenutoga uzgoju i tržištu.

Brzo ostvarenje novog, učinkovitijeg koncepta u poljoprivredi zahtijeva istodobne promjene na više različitih područja i njihovu koordiniranu provedbu. Vaše inicijative i Vaš nadzor nad vremenskom i resursnom provedbom bit će zato od ključnog značenja za mogućnosti Ministarstva poljoprivrede da se ozbiljno primi posla i da ga privede uspješnom završetku do kraja mandata.

Naša je Udruga izradila okvirni i vremenski definiran program koji je Most uvrstio u svoj izborni program a i Domoljubna koalicija preuzela njegove najznačajnije dijelove.

Taj program i njegovi vremenski prioriteti zatim su potvrđeni i u koalicijskim pregovorima.

Dio programa može se nazrijeti i u smjernicama Vlade za ministarstvo poljoprivrede ali u njima nije nažalost dovoljno jasno izražen cilj i vizija djelovanja države. Djelatnosti se možda umjesno definiraju kao birokratske zadaće: restrukturiranje unutarnjeg ustroja Ministarstva, izrada strategije „s detaljnom analizom stanja i poveznicom s drugim razvojnim strategijama“, „revizija represivne porezne politike“, „revizija zakonske regulative o poljoprivrednom zemljištu“ itd. Pri tome nema, međutim, čvrste naznake osnovnog cilja i vizije: Strukturne preobrazbe sela na bazi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja u slobodnoj zadružnoj suradnji postaju koliko-toliko ravnopravan, pa onda i kreativan, poslovni tržišni čimbenik. Birokratske strukture i zakonska regulativa moraju biti u službi ciljeva politike, ne obrnuto.

Zato nas je neugodno iznenadilo da se u smjernicama uopće ne spominju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, čija preobrazba i pomoć njihovoj prostornoj vezanosti čini srž programa. Zamijenjeni su uopćenim terminima „gospodarski subjekti“ odnosno „poljoprivredni proizvođači“ što uvelike razvodnjava bit vizije i pomalo nas vraća u komunističko doba kad se obitelj iz ideoloških razloga nije spominjala nego se sustavno zamjenjivala terminom „individualni proizvođač“. Silni novac kojim su obdarivani svakojaki „gospodarski subjekti“, pa i oni koji su to u lovu na subvencije postajali – i nestajali – preko noći, dao je zastrašujući facit: Produktivnost hrvatske poljoprivrede sada je samo na polovici europskog prosjeka (iza koga tamo stoje obiteljska gospodarstva) iako preko polovicu (nedovoljne) hrane u Hrvatskoj proizvode veliki „subjekti“ koji primaju višestruko veći udio u subvencijama od europskog prosjeka!

Smatramo da je od iznimne važnosti da kao najodgovornija osoba za odrednice gospodarske politike i kao čovjek velikog praktičnog iskustva u provođenju paradigmatskih promjena u upravljanjima sustavima čim prije budete upoznati s našim iskustvima i razlozima katastrofalnog stanja u poljoprivredi.

Bila bi nam zato čast da nas primite kao predstavnike najveće općenacionalne seljačke udruge čija je djelatnost, usput rečeno, pomogla preusmjeriti ogorčenje sela s demonstracija po cestama u konstruktivnije vode. Vjerujemo da bi Vam naša praktična iskustva mogla biti od pomoći u provedbi ciljeva o kojima su, koliko nam je poznato, koalicijski partneri suglasni a koje, nadamo se, i Vi dijelite.

S osobitim poštovanjem,

za Udrugu OPGH „Život“

Antun Laslo

predsjednik”

 

.