UDRUŽIVANJE POLJOPRIVREDNIKA JEDAN OD NAČINA OPSTANKA

Objavljeno: 12. 09. 2014.


PODIJELI:

TRIBINA

Na sinoć održanoj tribini pred nekolicinom poljoprivrednika predsjednik HPK Matija Brlošić prisutne je upoznao što mogu očekivati od velikih promjena u plaćanjima i kako ostvariti prava na njih.

Prije svega Brlošić je napomenuo da će se seljaci morati udruživati kao jedan od uvjeta opstanka, ali i kako bi bili stekli minimalne uvjete za prava na izravna plaćanja. Već jesenska sjetva od seljaka će tražiti da budu mudri, odnosno da paze na koliko će površina ići sa kojom kulturom. Od mnogobrojnih novosti na dosadašnja izravna plaćanja prisutni su upoznati i sa novim dodatnim pravima – na tzv. zelena plaćanja.  Uglavnom novi sustav potpora jako drži do ekologije pa bi seljaci trebali prikupiti informacije da mogu takva prava i ostvariti. Osim toga Brlošić je prisutne seljake upoznao sa dodatnim pravima za mlade poljoprivrednike, uvjetima kredita i kada ih je moguće ostvariti za kupnju mehanizacije i slično.

Od sljedeće godine, poljoprivrednici će imati  pravo na velike poticaje za niz mjera na svojim imanjima za koje do sada nisu dobivali nikakve potpore.  Ali sada će seljaci morati dosta toga i znati, Savjetodavna služba od sada će biti još važniji čimbenik u seljačkoj proizvodnji.