Ulazak stranaca u Đakovštini digao cijenu zemlje u nebo

Objavljeno: 24. 01. 2022.


PODIJELI:

Moratorij na ulazak stranaca u prodaju zemlje istječe u srpnju 2023., no žele velike tehnološke cjeline, ne usitnjene čestice – piše Glas Slavonije.

 

NA TRŽIŠTU NEKRETNINA NAJVIŠE POSKUPJELO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na tržištu nekretnina Đakovštine, čije su cijene zbog općeg vala poskupljenja porasle, najviše je poskupjelo poljoprivredno zemljište. Trgovac i procjenitelj nekretnina, vlasnik đakovačke agencije Dom Commerce Mirko Sabljar ističe da je hektar zemlje u Đakovštini poskupio 30, 40, pa i 100 posto, ovisno o klasi, lokaciji, usitnjenosti, odnosno okrupljenosti, blizini prometne komunikacije itd.

Osim prelijevanja vala poskupljenja i na taj dio nekretninskog tržišta razlog tomu svakako je i približavanje srpnja 2023., kada za strance istječe moratorij na kupunju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, s tim što im je prvotno moratorij za to bila 2021., ali je on prolongiran do srpnja sljedeće godine.

CIJENE PO HEKTARU OD 2 000 DO 10 000 EURA

– Cijene hektaru kreću se ovdje od općine do općine. Od sjeverozapada, gdje je Levanjska Varoš, pa naovamo cijene hektaru su od 2000 do 10.000 eura, a dosad je to prosječno bilo pet-šest tisuća eura – kaže Sabljar. Govoreći o važnosti okrupnjavanja zemljišta, podsjeća na ostavine, kada se imovina zna višestruko dijeliti, usitnjavati. U posljednje se vrijeme ide u premjere i okrupnjavanje je time otišlo korak dalje, no ne kako bi se to željelo na terenu.

BRLOŠIĆ: STRANCI NIKADA NEĆE DOĆI U JEDNO ĐAKOVO I DATI BROJNE TISUĆE EURA

Stranci nikada neće doći u jedno Đakovo i dati brojne tisuće eura za zemlju; to će biti atraktivno ako je zemljište okrupnjeno i gdje cjelina ima stotinu i više hektara, a ne za nekoliko hektara. Ovaj proces koji se zbiva u Đakovštini s cijenama i hektarima trend je u cijeloj Hrvatskoj, no da će se nešto ekstremno zaraditi – neće – procjena je Matije Brlošića, predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore – piše između ostalog Glas Slavonije.