UNIVERZAL BEZ NAKNADE PREUZIMA LIŠĆE I BIOOTPAD

Objavljeno: 10. 10. 2016.


PODIJELI:

univerzallisce

Lišće za odvoz 14. listopada Đakovčani trebaju pripremiti u dobro povezanim vrećama

ĐAKOVO – Tragom sve češćih upita Đakovčana, gradski komunalac Univerzal odlučio je u petak 14. listopada organizirati odvoz i zbrinjavanje lišća iz kućanstava u gradu i prigradskim naseljima – bez naknade! Prema riječima direktora tvrtke Mile Kaselja, novi Univerzalov poslovni pravac bazira se na održivom gospodarenju svim vrstama otpada, pa tako i biootpada.

– Pozivamo sugrađane da svo lišće iz dvorišta i vrtova, kojeg se žele riješiti, pripreme u dobro povezanim vrećama i iznesu pred kuću ili zgradu, gdje inače iznose kante za otpad. Univerzalove će ekipe besplatno preuzeti sve pripremljene vreće. To je ekološki pristup zbrinjavanju lišća i zelenog otpada, koje ćemo kompostiranjem ponovno vratiti prirodi, kaže Kaselj. Vreće mogu biti proizvoljnog tipa, ali smiju biti popunjene jedino lišćem, ističu u Univerzalu.

Nakon uvođenja prakse primarnog razvrstavanja otpada i distribucije građanima kanti za papir i plastiku, poticaj Đakovčanima za još bolju ekološku osviještenost bio je i pilot-projekt kompostera za biorazgradivi otpad, koji je preuzimajući komposter bez naknade, ovog proljeća podržalo prvih 200 kućanstava.

– Ostajemo eko-servis našim građanima, čemu u prilog idu i dva aktualna projekta prekogranične suradnje za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Projektom s mađarskim partnerom, pečuškim komunalcem Biokomom, osigurat ćemo kompostere za svih 8.500 đakovačkih kućanstava, kako bi se dugoročno smanjila količina miješanog komunalnog otpada. Partnerski projekt sa srbijanskom općinom Irig, također iz EU fondova, rezultirat će spremnicima za razdvojeno prikupljanje otpada za sve vrtiće i škole u gradu i zgrade kolektivnoga stanovanja, najavljuje predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Dugoročni je cilj Grada i Univerzala promicati korištenje održive energije i energetsku učinkovitost jačanjem svijesti o potrebi odvajanja otpada, dodaje Soldo, a ujedno omogućiti recikliranje te ponovno korištenje otpada.

 

 

.