Univerzal oštećen za 186 tisuća kuna jer Kaselj nije imao Vinkovićevu suglasnost za projektiranje

Objavljeno: 18. 03. 2021.


PODIJELI:

Na medijski istup Zorana Vinkovića, koji je netočno obznanio da je Univerzal izgubio još jedan sudski spor, reagirao je priopćenjem za javnost direktor trgovačkog društva Univerzal Stjepan Ripić.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Izradom projektne dokumentacije za objekte na česticama u vlasništvu Grada – novu upravnu zgradu groblja u Ulici Vatroslava Doneganija i javni toalet i zajedničko naplatno mjesto Univerzala i Đakovačkog vodovoda iza Male crkve 2017. godine, bez prethodne suglasnosti gradonačelnika Zorana Vinkovića, Univerzal je oštećen za 186.400,00 kuna, zbog čega je i podigao tužbu protiv bivšeg direktora Mile Kaselja. Vinkovićeva nespretna medijska konstatacija da je sudski spor izgubljen nije točna jer je presuda kojom je Kaselj oslobođen optužbe nepravomoćna!
Po člancima 36. i 38. Društvenoga ugovora trgovačkog društva Univerzal, kojima se definira međuovisnost osnivača Društva, a to je Grad, i samoga Društva, za sve je pravne poslove potrebno ishoditi pisanu suglasnost. Iako je to ne samo odredba Društvenog ugovora, već u Vinkovićevo vrijeme uobičajena poslovna praksa za sve značajnije investicije gradskih društava u imovinu Grada Đakova, suglasnost za projektnu dokumentaciju spomenutih objekata nikad nije pribavljena! Univerzalu je na ovaj način pričinjena šteta jednaka troškovima izrade projektne dokumentacije realno nepotrebnih objekata, koju su neposredno uoči i nakon lokalnih izbora 2017. godine dogovorili tadašnji direktor Kaselj i Đakovoprojekt. Na Općinskom je sudu u Osijeku dokazana kaznena odgovornost Mile Kaselja za zlouporabu položaja i ovlasti, no Vinković je kao svjedok obrane lažno posvjedočio da suglasnost Grada Kaselju nije bila potrebna i time ga amnestirao odgovornosti. Univerzal će zato protiv ove presude podnijeti žalbu.
Kao ozbiljno i korisnicima odgovorno trgovačko društvo koje ustraje na razotkrivanju svih malverzacija bivše uprave, ne smijemo si dopustiti da nam Zoran Vinković, pravomoćno osuđen zbog nezakonite naplate putnih troškova i krivotvorenja dokumenata, dijeli pravosudne lekcije insinuirajući da je Univerzal izgubio pravnu bitku kojoj se još ne nazire epilog. Uostalom, komentirajući nepravomoćnu presudu Vinković krši Ustav RH i vrši pritisak na rad Suda pred kojim je donošenje konačne odluke. Bivšem gradonačelniku i saborskom zastupniku trebalo bi biti dobro poznato da je sudbena vlast u Republici Hrvatskoj samostalna i neovisna i da takav pritisak znači zadiranje i povredu neovisnosti i samostalnosti pravosudne vlasti kao jednog od temelja demokratske pravne države.
U prilogu dajemo za primjer službeni dokument o izdavanju suglasnosti Grada Đakova Univerazalu za izradu projektne dokumentacije čija je financijska vrijednost šesterostruko manja od one zbog koje se vodi sudski postupak.