UPOZORENJE HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE PODUZETNICIMA

Objavljeno: 23. 07. 2015.


PODIJELI:

hgk

Hrvatska gospodarska komora upozorava poduzetnike na prevarante koji se predstavljaju kao zaposlenici HGK.

Upozorenje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

ovim Vas putem obavještavamo kako su nas brojni poduzetnici s područja grada Osijeka obavijestili o tome da ih obilazi muškarac koji se predstavlja kao zaposlenik HGK i nudi memorijski štapić (USB stick) s Paketom osobnih podataka pravnih subjekata Republike Hrvatske. Upozoravamo Vas da je posrijedi prevara te da ništa ne preuzimate i ne potpisujete.

Također, često nas kontaktiraju poduzetnici kojima pristižu ponude za uvrštavanje njihovih podataka u različite međunarodne i domaće baze podataka ili adresare. I u ovom slučaju naglašavamo važnost opreza i čitanja svega što piše u dokumentima koji Vam se nude na potpis (pa i onoga što piše najsitnijim slovima ili na samom kraju teksta).

U posljednje vrijeme, suglasnost za objavu podataka od poduzetnika se traži telefonski. Savjetujemo Vam da prilikom telefonskoga kontakta ne dajete nikakvu izjavu koja bi se mogla protumačiti kao potvrda ili pristanak, nego da se ogradite od odgovora tako da ne pristajete ni na što dok ne dobijete pisanu ponudu koju ćete nakon toga proučiti te odlučiti hoćete li je prihvatiti ili odbiti.

U gotovo svim ovakvim slučajevima pokazalo se da su poduzetnici svojim potpisom ili usmenim pristankom preuzeli i financijske obveze, od kojih se neke protežu i na nekoliko narednih godina.

Pozivamo Vas da se za sva pitanja i nejasnoće, u ovom ili sličnim slučajevima, obratite najbližoj županijskoj komori ili Središnjici HGK, čije kontakte možete pronaći na adresi http://www.hgk.hr/kontakti-hgk.