Upozorenje sudionicima u prometu povodom intenziviranja poljoprivrednih radova

Objavljeno: 30. 06. 2020.


PODIJELI:

Povodom intenziviranja poljoprivrednih (žetvenih) radova, na našim prometnicama očekuje se pojačano prometovanje traktora, radnih strojeva, priključnih vozila kao i teretnih vozila. Zbog toga će policijski službenici Postaje prometne policije Osijek pojačano kontrolirati promet sa naglaskom na preventivno postupanje.

Upozoravamo vozače traktora i radnih strojeva kao i teretnih vozila da se u prometu pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osobito onih odredbi koje se odnose na prijevoz i osiguranje tereta na vozilu.

 

Čl. 154. Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
(1) Vozilo u prometu na cesti mora udovoljavati uvjetima glede dimenzija, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja utvrđenih posebnim propisom. Vozilo u prometu na cesti ne smije se opteretiti iznad najveće dopuštene mase ili dopuštenog osovinskog opterećenja upisanog u prometnu dozvolu ili preko mogućnosti koje dopuštaju osobine ceste utvrđene prometnim znakom.
(2) Teret na vozilu mora biti raspoređen i, prema potrebi, osiguran, pričvršćen i pokriven tako da:
1) ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti,
2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom,
3) ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom,
4) ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti,
5) ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu.

Osim odredbi koje se odnose na prijevoz tereta potrebno je pridržavati se i odredbi o tehničkoj ispravnosti vozila iz čl. 236. ZSPC-a i vuči priključnih vozila iz čl. 90. ZSPC-a. Kako se dio radova obavlja i noću vrlo bitno je pridržavati se odredbi o uporabi svjetala u prometu iz čl. 101. ZSPC-a.

Također upozoravamo sve druge sudionike u prometu da prilikom susreta s vozilom koje prevozi žitarice i druge poljoprivredne proizvode povećaju oprez, prilagode brzinu kretanja vozila te povećaju razmak između vozila – stoji u obavijesti Policijske uprave osječko-baranjske.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon0