Uručeni ugovori za Osječko-baranjsku županiju u vrijednosti većoj od 124 milijuna kuna

Objavljeno: 19. 06. 2020.


PODIJELI:

U Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije danas (19. lipnja  2020.) održana je svečanost uručenja ugovora u ukupnoj vrijednosti 124.036.305,27 kuna.  

 

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, zajedno sa županom Ivanom Anušićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricom, uručio je 35 ugovora za razvojne projekte gradova i općina, udruga i institucija iz područja socijalne skrbi i školstva s područja Osječko-baranjske županije,

U okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice raspoređeno je ukupno 5.320.000 kn, za 26 općina i grad Donji Miholjac, a Osječko-baranjska županija dobila je sufinanciranje nastavno sportske dvorane u mjestu Marijanci u vrijednosti od 500.000 kn.

Kroz poziv na ITU Urbanu aglomeraciju Osijek, gradu Osijeku, Valpovu te općini Bizovac dodijeljeno je ukupno 53.467.150,44 kn.

Udruga za borbu protiv ovisnosti NE-OVISNOST  i Centar za nestalu i zlostavljanju djecu iz Osijeka, za svoje projekte u okviru poziva Promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti dobili su 23.673.817,38 kuna.

Za uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek ostvarila je 24.214.510,51 kuna, dok je Centar Klasje dobio financijsku potporu u iznosu od 14.999.951,94 kune kroz poziv Unaprjeđivanje infrastrukture za unaprjeđivanje socijalnih usluga u zajednici.

NAČELNIK OPĆINE VUKA DAMIR MARIČIĆ: UGOVOR VRIJEDAN 300 000 KUNA ZA IZGRADNJU PJEŠAČKIH STAZA U OPĆINI VUKA

Danas nam je ministar Pavić dodijelio ugovor kojim Ministarstvo regionalnog razvoja sa 300.000,00 kn sufinancira izgradnju pješačkih staza na području Općine Vuka.
To je samo jedan od ugovora koji su danas potpisani u županijskoj vijećnici a čija je ukupna vrijednost 100.362.487,89 kuna.
Zadnjih nekoliko godina nam je postalo normalno potpisivati ovakve ugovore. To samo po sebi govori koliko Vlada ulaže u Slavoniju. Ukupan iznos se mjeri u milijardama kuna
– rekao je načelnik Općine Vuka Damir Maričić. (Foto: FB Damir Maričić)

Osječko-baranjska županija dobila je nepovratna sredstva u iznosu od 2.365.875,00 kuna za sufinanciranje pripreme strateških projekta regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, odnosno za pripremu projektne dokumentacije za revitalizaciju brownfield područja nekadašnjeg OLT-a u Osijeku, što je župan Anušić posebno istakao – financiranje projektne dokumentacije za revitalizaciju područja starog OLT-a, nekih 6 hektara, praktički u samom centru Osijeka, derutno područje sa starim zgradama, koje više nisu u funkciji, koje su prije bile industrijsko postrojenje, danas postaju brownfield investicija kroz projekte koje ćemo pokrenuti, krećemo u revitalizaciju, danas potpisujemo ugovor za 2,7 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, od toga 85 % bespovratna sredstva EU fondova, 2,3 mil. kuna, a ostatak će dodati Osječko-baranjska županija. Krećemo u revitalizaciju starog OLT-a, obnovu  na moderan način, ispunjeno potpuno novim sadržajima koji do sada na području Hrvatske nisu nigdje implementirani, mi ćemo to pokušati napraviti na području starog OLT-a, zahvaljujući Ministarstvu koje je dalo kompletno područje na raspolaganje Osječko-baranjskoj županiji, sada dobivamo ugovor za projektnu dokumentaciju, nadam se nakon toga i kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i za početak ove financijske perspektive prikupiti sredstva za revitalizaciju – rekao je župan Anušić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić istaknuo je kako je zadovoljstvo danas biti u Osječko-baranjskoj županiji i donijeti 124 milijuna kuna ugovora, nacionalnih sredstava za razvoj općina, razvoj centra kompetentnosti, kao i sredstva ITU Osijek – sveukupno je s danas potpisanim ugovorima u Osječko-baranjska županija premašila je 5 milijardi kuna uloženih sredstava, i čestitam županu Anušiću, među tri je najuspješnija župana u povlačenju europskih sredstava. Sva ova sredstva su unutar projekta Slavonija, Baranja i
Srijem, u kojem je Vlada RH stavila poseban fokus na pet slavonskih županija i dodatno ulažemo sredstva kako bi osigurali ostanak mladih ljudi na tom području. 12,5 milijardi kuna do sada ugovorenih sredstava i 4,5 milijardi kuna isplaćeno. I u budućoj financijskoj perspektivi kada će biti preko 20 milijardi eura, odnosno cijeli novi hrvatski proračun, nastaviti ćemo proširiti i osnažiti projekt Slavonija, Baranja i Srijem i osigurati dostatna sredstva, zato smo danas prenijeli poruku gradonačelnicima, načelnicima i županu da krenu u pripremu projekata da na vrijeme možemo sve provesti – poručio je ministar Pavić.