13.08.2019

Veliki potez Općine Punitovci – Krndijcima ugovori za kuće, ali i svi plaćeni troškovi provedbe ugovora i poreza

Bliži se epilog slučaja “jedino državno selo u Hrvatskoj”. Nakon što je u ožujku, sada već bivši ministar državne imovine, Goran Marić s načelnicom Općine Punitovci Jasnom Matković potpisao ugovor o darovanju Krndije toj jedinici lokalne samouprave, Općina je krenula u završne radnje kako bi pred korisnike sagrađenih čestica, njih 25, izašla s ugovorima o darovanju.

 

Nakon gotovo godinu dana opsežnih administrativnih radnji, priprema, procjena, provjera…, ugovori o darovanju čestica s kućama njihovim dugogodišnjim ukućanima bit će dodijeljeni danas, u ponedjeljak, 12. kolovoza. Veliki je to dan za 50-ak Krndijaša koji sve ove godine bez vlasničkih listova žive u približno 20 većinom dotrajalih kuća, a koje nisu mogli obnavljati, dograđivati, prodavati… jer to nije bila njihova, nego državna imovina, čime se cijelo selo Krndija našlo u specifičnom, zamršenom vlasničkom čvoru. – Krndijaši će danas uistinu dobiti dar jer za prijenos vlasništva neće morati platiti baš ništa – kaže načelnica Jasna Matković, iza koje je, kao i njezinih suradnika na čelu s pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Nikolom Milanovićem, opsežan administrativni posao kako bi Krndijaši napokon postali vlasnici kuća u kojima žive, dobar dio njih i cijeli svoj život.

– Čim smo čuli da bi to trebala biti obveza obdarenika, znači mještana, odmah smo krenuli u traženje rješenja kako da ih oslobodimo plaćanja poreza da dar u cijelosti ostane dar – kaže Jasna Matković, a o tome je raspravljalo i odluku donijelo Općinsko vijeće (OV). Jer tražio se način kako da se Krndijaše oslobodi od toga, s tim da je prema poreznoj praksi porezni obveznik uvijek stjecatelj imovine, nekretnine. S obzirom na procijenjenu vrijednost 25 čestica, to je nemalih 131.000 kunu poreza.

– Modificirali smo našu odluku, gdje smo naveli da će Općina snositi i troškove poreza; svaki će mještanin, nakon potpisivanja ugovora o darovanju doći k nama s poreznim rješenjem i Općina će mu temeljem odluke OV-a to uplatiti – kaže pročelnik Milanović.

Općina će obdarenicima – mještanima, snositi i sve druge troškove – javnog bilježnika i zemljišno-knjižne provedbe u gruntovnici. Najave su da će njihovo vlasništvo biti provedeno u iduća dva-tri tjedna – piše između ostalog Glas Slavonije. (Foto: Općina Punitovci)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C