VLADA ĆE SA 75 POSTO SUFINANCIRATI PRIJEVOZ UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA

Objavljeno: 28. 08. 2014.


PODIJELI:

ucenici_putnici

Vlada će sa 75 posto sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola, dok će se u stopostotnom iznosu financirati troškovi prijevoza redovitim učenicima članovima kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade te učenicima s područja oštećenih ili uništenih poplavom – navodi se na stranicama Vlade RH, a odluka je donešena na današnjoj sjednici Vlade RH.

Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o Prijedlogu odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2014. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pojasnio je da će Ministarstvo do kraja godine nastaviti  financirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i to „tako da bi sa 75 posto sufinancirali redoviti učenici, a sa 100 posto redoviti učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje.“ Također će se u stopostotnom iznosu financirati troškovi prijevoza redovitim učenicima koji su članovi kućanstva s područja oštećenih ili uništenih poplavom. „Za to će biti osigurano 90 milijuna kuna iz državnog proračuna“, istaknuo je ministar.  

„Vlada nastavlja s ovom mjerom koja je važna, ona je politički i obrazovno važna, jer između prava na školovanje u srednjoj školi i ostvarenja toga prava vrlo često, naročito izvan velikih gradova, stoji – novac“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović i dodao: „Mnogi ljudi nemaju taj novac za relativno skup prijevoz i ovo je jedan od načina da Vlada aktivnim mjerama ostvari nešto što je inače samo deklarativno pravo, a ovako postaje i stvarna mogućnost.“ /Izvor: vlada.hr./