Vlada nije dala nijednu lipu za hrvatsko selo tijekom krize

Objavljeno: 14. 05. 2020.


PODIJELI:

U četvrtak 14. svibnja u Središnjici HSS-a u Zagrebu održana je konferencija za medije o stanju u hrvatskoj poljoprivredi.

 

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin izrazio je nezadovoljstvo što, unatoč krizi korona virusa, vladajuće strukture nisu prepoznale važnost proizvodnje hrane.

Vlada gospodina Andreja Plenkovića tijekom ove krize za hrvatsko selo nije dala niti jednu lipu. Ono na što mi imamo pravo, na potporu iz 2019. koju plaća Europska unija, nije pomoć hrvatske Vlade. Zato smo se obratili resornoj ministrici da u vidu pomoći isplati hrvatskom selu 50 posto od iznosa upisanih potpora u 2019. godini, gdje je 110 tisuća OPG-ova upisalo potporu i to iznosi 1,9 milijardi kuna. Svi znamo kako je predsjednik Vlade rekao da će u gospodarstvo ubrizgati 30 milijardi kuna, onda držimo da pomoć od 1,9 milijardi kuna za 110 tisuća OPG-ova nije prevelik novac za državu. Kad gledate novčano red veličine, to je ekvivalent sjemenskoj robi koja je potrebna za sjetvu jednog hektara zemljišta“, rekao je Latin te je pozvao poljoprivredne proizvođače da dobro razmisle kome će dati glas na parlamentarnim izborima. 

„Pozivamo seljake da dobro slušaju tko će što govoriti i tko će što obećavati. Svi oni koji budu obećavali nestvarne brojke, mislim da ne zavrjeđuju glas hrvatskog sela, kao što ga ne zavrjeđuje nitko tko nije u stanju isplatiti ovaj iznos“, zaključio je Latin.

I potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Miško Šklempe složio se kako Vlada ne pokazuje interes za razvoj poljoprivrede, hrvatskog sela i OPG-ova. 

„Nije točno da se ne može uvjetovati trgovačkim lancima i prerađivačima mesa da kupuju hrvatsko. U ovome trenutku ima puno viškova, od junadi, svinja, janjaca… Na tržištu cijene drastično padaju, ništa se ne događa, kao da se našu Vladu to ne tiče“, rekao je Šklempe.

MINISTRICE VUČKOVIĆ, DOSTA SLIKANJA, UHVATITE SE POSLA

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović koji je i član saborskog Odbora za poljoprivredu izrazio je zabrinutost što aktualnoj Vladi poljoprivreda nije u fokusu, za razliku od cijelog niza država na globalnoj razini kojima je proizvodnja hrane u prvom planu.

„Najbolji primjer za to je provedba Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Još uvijek 180 općina nije dobilo suglasnost za programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, raspisano je desetak ili petnaestak natječaja, svega za 50 hektara je potpisan ugovor o zakupu ili koncesiji. Za svega 50 hektara. Ako je to rezultat ove Vlade i ministrice Vučković, onda neka sami podnesu ostavke, a ne da ih mi tražimo da odstupe. Porazno je da OPG-ovi ne mogu doći do poljoprivrednog zemljišta, a istovremeno se Fortenova grupi u koncesiju prenese 32 tisuće hektara, bez da su izmirili obveze prema državi. A OPG ne može produžiti zakup ako nije platio i zadnju lipu duga prema državi. Kako je to moguće, je li to interes za selo i za proizvodnju hrane? Nije. S pravom udruge poljoprivrednih proizvođača traže da se osnuje poseban fond za pomoć poljoprivredi i to s naglaskom na OPG-ove. Zato šaljem poruku ministrici – dosta slikanja, dosta virtualnih konferencija, poljoprivreda je stvarna djelatnost kojoj treba pomoći“, rekao je Vlaović.

HSS TRAŽI DA SE PRODULJI MORATORIJ NA KUPNJU DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Saborski zastupnik Željko Lenart koji je i poljoprivredni proizvođač kaže kako je aktualna Vlada u ovoj krizi samo potvrdila ono što je cijelo vrijeme jasno, a to je kako je na strani velikih igrača.

„Predsjednik Vlade Plenković je neki dan u privatnu audijenciju primio velike tvrtke iz poljoprivrednog sektora. Očito te tvrtke pomažu HDZ u izbornoj kampanji. OPG-ove se nije sjetio pozvati, očito mu nisu bitni. Tražimo od ove Vlade, ali i od buduće vlade da OPG i dalje bude temelj proizvodnje hrane i da se počne razmišljati o poljoprivredi i o spasu poljoprivrede koja je propala u svim sektorima. HSS je u Saboru tražio da se raspravlja o moratoriju na kupnju državnog poljoprivrednog zemljišta, koji je na snazi, ali vrlo brzo istječe, ali to niti dan danas nije došlo na dnevni red. HSS traži da se još na tri godine produlji moratorij“, naglasio je Lenart te dodao kako je malim poljoprivrednim proizvođačima u interesu proizvodnja hrane za hrvatsko tržište i da mogu pošteno živjeti od svoga rada. (Foto: HSS)